Konstmuseet fyller hundra – firade med tårta och fri entré

Många göteborgare ville gratulera hundraåringen: Göteborgs konstmuseum. Födelsedagen firades med tårta, tal och gratis entré till ”Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus".
– Med den knyter vi an till museets allra första jubileumsutställning, berättar Konstmuseets Janan Zapata Gutierrez.

ANNONS
|

1923 stod Göteborgs konstmuseum klart, lagom till den tidens jubileumsutställning. Nu har byggnaden stått pall i ett helt sekel.

– Tänk er att för över hundra år sedan utlystes arkitekttävlingar för att gestalta Götaplatsen, och nu står vi här framför en av stadens mest älskade byggnader, sa Per-Henrik Hartmann, vd för fastighetsägaren Higab, i sitt tal då han välkomnade göteborgarna till hundraårsfirandet av Konstmuseet.

Ballonger, tårta och tal till en hundraåring

En stor mängd göteborgare strömmade till Götaplatsen under lördagen. Portarna vid museets entré var dagen till ära prydda med ballonger i guld, lila och mintgrönt. Vid ett angränsande bord hade föreningen Hoppet från Angered dukat upp prinsesstårtor, den ena vackrare än den andra, med marsipantäcken i regnbågens alla färger.

ANNONS

– Jag var tretton när jag grundade Hoppet, berättar Hajar Al-Saidan som driver föreningen tillsammans med sina åtta systrar.

– Vi ville hjälpa mamma och hennes vänner som var så isolerade då.

Nu hjälper Hoppet andra utsatta kvinnor i förorten att laga mat och sälja den, som ett led i att uppnå självständighet. Föreningen har också gett ut en kokbok.

Göteborgs konstmuseum har systrarna Alsaidan från Angered däremot aldrig besökt.

– Det är lustigt nu när du frågar. Därinne hänger bilder av oss. Fotografen Jens Jensens bilder från Hammarkullen, men själva kommer vi inte hit och kollar.

Varför inte?

– Mest på grund av segregationen, och att det ser ut som det gör. Därför är det ju så bra med den här typen av arrangemang som binder ihop staden, säger Hajar Al-Saidan.

Två elevutställningar som knyts ihop

Även Janan Zapata Gutierrez, enhetschef för publika möten vid Göteborgs konstmuseum, välkomnade publiken till hundraårsfesten. Den pågående jubileumsutställningen om Göteborgskoloristerna knyter på olika sätt an till Konstmuseets allra första utställning, berättade hon i sitt tal.

– Flera av koloristerna studerade tillsammans på det som senare blev Valand. Sin elevutställning hade de på konsthallen 1927. Där visas i dag en motsvarande examensutställning – fast med årets avgångselever från HDK-Valand.

ANNONS

Janan Zapata Guiterrez gläder sig åt att de i utställningen ”Den underbara färgen” nu också lyfter fram flera tidigare osynliggjorda kvinnor bland koloristerna. Bland dem hennes egen favorit Karin Parrow.

Ett ombyggt konstmuseum väntar år 2030

Hela sommaren kommer arkivfilmer från Göteborgs 300-årsfirande för hundra år sedan att rulla i museets entré. Snart kommer också sju stora fasadvepor att avtäckas, en i varje valv. Motiven är händelser på Götaplatsen de senaste hundra åren.

Redan 1917 och 1918 pågick arkitekttävlingar för gestaltningen av Götaplatsen. Nu pågår en ny arkitekttävling som avgörs i höst. Konstmuseet, med sina 70 000 verk som varje år utökas, står inför en rejäl ombyggnad som väntas kosta 800 miljoner kronor.

– Jag ser med stor spänning fram emot resultatet, sa Higabs Per-Henrik Hartmann i sitt tal och fortsatte:

– Runt år 2030 kan vi se fram emot ett nytt museum av världsklass som speglar sin tid.

I solen på Götaplatsen hittar vi familjen Ratkevich från Belarus med varsin tårtbit.

– Vi är här i Göteborg för att se min favorit: Chagall. Han är ju från Vitsebsk, förklarar nyblivna 24-åringen Dziyana Ratkevich.

Att bli bjudna på tårta av museet var dessutom en överraskning skrattar pappa Vitali.

– Men det passar helt perfekt. I går fyllde min dotter år – och i morgon är det min frus tur.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs konstmuseum ska renoveras – för 800 miljoner kronor

LÄS MER:Recension: ”Den underbara färgen: Göteborgskolorismen i nytt ljus” på Göteborgs konstmuseum

LÄS MER:Nu förvandlas Götaplatsen – här är allt som ska hända

LÄS MER:Konstmuseets nyförvärv: illustrationer till ”Mio, min Mio”

Göteborgs konstmuseum 100 år

Vad: Göteborgs konstmuseum fyller 100 år som byggnad.

När: lördag 6 maj klockan 11-17.

Hur: firas med tårtkalas på Götaplatsen, tal av Per-Henrik Hartmann, vd för fastighetsägaren Higab med flera och fri entré till konstmuseets nu aktuella jubileumsutställningen om Göteborgskoloristerna: ”Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus".

1968 byggdes den östra flygeln till och 1996 tillkom den nya entréhallen som rymmer Hasselblad center, museibutik och restaurang. Nu pågår en arkitekttävling inför en större ombyggnad. Den avgörs i höst och det nya Konstmuseet väntas stå klart först 2030.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS