Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fyrens ölkafé riskerar att stängas

Fyrens ölkafé vid Stigbergstorget har under flera år varit en del av Göteborgs alternativa musikscen. Nu kan stället behöva stänga, om de inte får kontroll på sina ljudnivåer.
– Vi sitter i en rävsax, säger ölkaféets ägare Jenniann Johannesson.

Besvären för ölkaféet började i våras. I maj tvingades Fyren ställa in sina sista spelningar innan sommaruppehållet. Nu sker samma sak igen – resten av årets konserter har avbokats.

– Vi har ju haft spelningar här i flera år, långt innan jag och Emma (Jonsson, red.) tog över, berättar ägaren Jenniann Johannesson.

– Då har det inte varit något problem. Dels har vi bara alkoholtillstånd till elva, livescenen som vi har i lokalen kör bara fram till tio. Det har aldrig varit sent, och alltid på helger. Men nu är det direkta boenden som är berörda, då blir det mer komplicerat.

Vad är det exakt grannarna säger?

– De ringer störningsjouren och tycker det är för högt – de är upprörda helt enkelt. Det har varit ganska mycket rabalder.

Innertak för över 300 000

Jenniann och Emma har hyrt in två akustiker för att mäta ljudnivåerna, både i trapphuset och hos de nya grannarna. Svaret är entydigt: decibelnivåerna överskrider lagens regler. För att dämpa ljudets färd i huset måste de nu bygga ett stort, isolerande innertak.

– Offerten ligger nu på 300 000, och det kommer kosta mer än så. Det är en väldigt stor investering för oss. De kan heller inte garantera att innertaket kommer hjälpa. Vi sitter lite i en rävsax.

Jenniann fortsätter:

– Samtidigt vet jag att det finns en bubblande frustration bland många. Detta hände i Stockholm, jättemånga ställen fick stänga ner. Jag har pratat med folk från Hängmattan och Skeppet – även de har problem med att folk är arga på dem.

”Bengans är ett musikmecka”

Hon pauser lite för att samla orden, och fortsätter:

– Det känns liksom som om kulturen inte får plats, som att vi inte är välkomna. Det känns orättvist. Visst, sen är ju ingenting på bara ett sätt. Men det känns mörkt.

Kan ni fortsätta med kaféet, även om ni behöver sluta med livemusik?

– Nej, då kommer vi inte gå runt. Och det är inte heller det vi vill göra – det är musik vi håller på med.

Vad har ni för alternativ förutom väggen?

– Alternativet är att vi måste lägga ner vår verksamhet, vilket varken vi eller Bengans vill. Eller hitta en annan lokal, vilket känns som en lögn. Att bli förvisad till typ Ringön. Det är inte det vi vill – det är här vi vill vara.

Vad är det som är så speciellt med Stigbergstorget?

– Bengans är ett musikmecka. Och vi gör det här för att vi älskar musik. Det är ju därför vi är här – annars hade vi bara kunnat göra vad som helst någon annanstans.

Kan du förstå grannarna?

– Ja det kan jag, särskilt i början, innan det blev väldigt aggressiv stämning. Verkligen. Vi fattar, eller till viss del. Det är högt i huset, det är högt i deras lägenheter, enligt alla regler och siffror. Men samtidigt tycker jag också det är orimligt. Vi har bara livemusik till tio, vi är ingen nattklubb liksom. Jag kan tycka att det är att ge på sig några som redan är små.

Hur känner du just nu?

– Jag måste tro att det kommer lösa sig. Jag och Emma har skapat det här stället. Det är här är vårt hjärta liksom. Jag vet hur mycket det betyder för folk också.

Rättelse: En tidigare version av artikeln innehöll uppgifter om att kontorslokaler nära Fyrens ölkafé nyligen byggts om till lägenheter, vilket var felaktigt.

Läs mer från GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Göteborgs konsertscener - från Unity Jazz till Ullevi

LÄS OCKSÅ: Renässans för ölkaféer i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Har boende vid Stigbergstorget inga öronproppar?

LÄS OCKSÅ: Stigbergstorget – drogkvarteret som blev Göteborgs nya trendområde

LÄS OCKSÅ: Café Publik förändrade Andra Långgatan – nu tvingas baren bort

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.