Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Friederike Mayröcker dog under fredagen. Hon blev 96 år gammal. Bild: Franz Johann Morgenbesser
Arkivbild. Friederike Mayröcker dog under fredagen. Hon blev 96 år gammal. Bild: Franz Johann Morgenbesser

Friederike Mayröcker är död

Den österrikiska författaren och poeten Friederike Mayröcker är död, det rapporterar Der Spiegel. Hon blev 96 år gammal.

Friederike Mayröcker är död. Hon var en av de ledande figurerna inom avantgardistisk och experimentell litteratur och har ofta funnits med på listorna när det tippas om årets Nobelpristagare. Hon föddes 1924 och började skriva tidigt. På 1950-talet gick hon med i Art-Club och hade också starka kopplingar till Wiener Gruppe, en samling österrikiska poeter som under efterkrigstiden återupptäckte modernismen som fått stå tillbaka under Nazismen.

Mayröcker har en rik katalog av verk, med över hundra publicerade titlar. På svenska finns exempelvis diktsamlingarna ”Indianhår”, Scardanelli” och ”Om omfamningar”, men också prosa­böcker som ”Och jag ruskade en älskling” och ”jag är på anstalt”.

LÄS MER: Recension: Friederike Mayröcker | Scardanelli

Friederike Mayröcker anses vara en av Österrikes mest betydelsefulla poeter, och även i hennes prosa är ord viktigare än handling. Mayröcker skrev också hörspel, en del av dem tillsammans med författaren Ernst Jandl, som hon levde med fram till hans död år 2000.

Friederike Mayröcker blev 96 år gammal.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.