Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fräck konststöld i Partille – djurhuvud stals från bro

Ett av Partilles uppmärksammade konstverk – ett djurhuvud – har stulits från gångbron i centrum.
– Det känns jättetråkigt. Konstverken tillhör alla Partillebor, säger Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun.

Det var när Maria Dahl på torsdagsmorgonen promenerade genom centrala Partille som hon upptäckte att ett av de tio konstverk som placerats ut och numera pryder Kyrkbron var försvunnet.

– Fästet var inte sönderslitet eller förstört på något sätt så tjuvarna måste ha ansträngt sig för att stjäla konstverket utan att åsamka alltför mycket skada. Jag förstår inte riktigt hur de har burit sig åt. Det känns trist och lite mystiskt alltihop, säger Maria Dahl.

LÄS MER: Nu renoveras Stora teaterns 160-åriga statyer

Lite av samma känslor for genom kroppen på en del Partillebor redan när de tio konstverken avtäcktes i vintras och sex djurhuvuden och fyra granar i keramik plötsligt stack upp på pinnar intill den centrala gångbron.

På Facebook jämfördes snart konstverken med medeltida avrättningar och skräckbilder från IS, vilket sårade den lokala konstnären Ulrica Elmberg.

LÄS MER: Här är Sveriges 20 bästa kommunslogans

– Det gör mig ont, för det är det sista de representerar för mig, sade hon till GP i januari.

Svårt att skydda sig mot stöld och vandalisering

Djurhuvudet försvann troligen sent under tisdagskvällen, enligt en tipsare som hörde av sig till GP efter att ha sett två personer ”hålla på med ett av konstverken”.

Maria Dahl som är kultursamordnare i Partille kommun, och den som beställt och låtit placera ut konstverken på bron, har inte mer information om stölden än så.

– Vi får diskutera hur vi ska gå vidare. Det är ju fortfarande lite oklart vad som har hänt.

LÄS MER: Annika Sjöös tre danstips till Janne Josefsson

Maria Dahl understryker att konstverken tillhör alla Partillebor och att det är svårt att helt skydda sig mot stölder eller vandalisering.

– Den här typen av konstverk är lite som planteringar, de förlorar sitt värde om man kedjar fast dem eller gör dem otillgängliga på andra sätt.

Partille kommun kommer nu att beställa ett nytt harhuvud för cirka 4 000 kronor av konstnären. Stölden skulle på torsdagseftermiddagen också polisanmälas.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.