Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skiss av Goldin och Sennebys gestaltning Eternal employment. Visualisering av Anna Heymowska. Bild: Statens konstråd
Skiss av Goldin och Sennebys gestaltning Eternal employment. Visualisering av Anna Heymowska. Bild: Statens konstråd

Folk ansöker redan till livstidsjobbet vid Korsvägen

Det är åtta år kvar innan någon ska få en evig anställning som en del av Västlänkens konstprogram. Men ansökningarna har redan börjat komma in.

– På ett oväntat sätt har alla möjliga människor hört av sig och velat prata om detta, inte bara konstnärer. Vi har fått mejl och spontana ansökningar, säger Lotta Mossum, konstcurator vid Statens konstråd.

LÄS MER: Trög start för Västlänkens konstprojekt

LÄS MER: Klart - Så blir konsten på stationerna i Haga och Korsvägen

Hon är glad åt att det vinnande förslaget Evig anställning, som är framtaget av den svenska konstnärsduon Goldin och Senneby, har blivit så omdiskuterat redan på idéstadiet.

Lotta Mossum, konstcurator på Statens konstråd.. Bild: Guowei Yang
Lotta Mossum, konstcurator på Statens konstråd.. Bild: Guowei Yang

"Det är ganska folkligt"

– Jag som jobbar med offentlig konst tycker att det är väldigt roligt med kontakter med oförutsedda brukargrupper. Idéförslaget har kritiserats för att vara elitistiskt, men min upplevelse är tvärtom att det är ganska folklig. Arbete är en fråga som många människor har tankar kring, säger hon.

LÄS MER: Sju finalister i Västlänkens konsttävling

GP har begärt ut den handfull intresseanmälningar som har kommit in till Statens konstråd och Trafikverket.

Flera av de sökande kommer med egna förslag hur konstverket kan utvecklas. Ett återkommande önskemål är att jobbet ska fördelas på många personer.

"Personer som bor i Göteborg med omnejd kan sätta upp sig på kö för att själva få vara en del av konstverket under en dag ... Detta tror jag skulle leda till en ökad känsla av gemenskap" skriver en sökande.

Frågor om sjukdom, fackförening och skiftarbete

Samtidigt kommer det in följdfrågor och önskemål om ramarna för anställningen, som "Vad händer om personen är sjuk?", "Vilken fackförening är aktuell?" och "Handlar det om skiftarbete så är jag helst intresserad av passet kl 07.00-16.00".

På det hela taget andas ansökningarna försiktig entusiasm inför projektet. "Hoppas att den kommande lagstiftningen om pensionstider kommer att bli sådan att jag får formell behörighet att söka" skriver en person, medan en annan säljer in sig själv med "Jag har en förkärlek till installationskonst och älskar att prata med främlingar".

Jobbannons kommer först 2025

Det kommer dock att dröja innan man på riktigt kan söka jobbet att bli en del av Korsvägens konstnärliga gestaltning.

Först ska en stiftelse vid namn Evig Anställning bildas, som alltså blir arbetsgivare. Annonsen beräknas gå ut under 2025 och anställningen träda i kraft lagom till stationens invigning 2026.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.