Anna Grinzweig Jacobsson: Fler borde ifrågasätta Wikipedias Förintelsefakta

Berättelsen om Förintelsen i Polen har gradvis förvanskats på Wikipedia, för att linjera med polska högernationalister. Det avslöjas i en ny rapport, som sätter ljus på vad vi matar verktyg som Chat GPT med, skriver Anna Grinzweig Jacobsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

En uppmärksammad rapport har nyligen publicerats av de två forskarna Jan Grabowski (University of Ottawa, Kanada) och Shira Klein (Chapman University, USA), som avslöjar en systematisk förvanskning av informationen på engelskspråkiga Wikipedia rörande Förintelsen i Polen. En handfull redaktörer har under det senaste årtiondet medvetet styrt innehållet från faktabaserade forskningsresultat mot en förvrängd historieversion som marknadsförs av polska högernationalister.

Den distorderade bilden förminskar polsk antisemitism, överdriver polackers roll i räddandet av judar och underblåser antisemitiska stereotyper. Förvanskningen på Wikipedia är ytterligare ett exempel på den förintelseförvanskning som bland annat sker i Polen, och som GP berättade om på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

ANNONS

Konsekvenserna blir ännu större i skenet av kommande AI-system som Chat GPT.

Den omfattande rapporten av Grabowski och Klein, över 60 sidor lång, är den första i sitt slag både vad gäller innehåll och metodologi. Forskarna har undersökt 25 publika Wikipediaartiklar och cirka 300 interna sidor där redigeringar och diskussioner förts, intervjuat ett antal redaktörer och använt sig av Wikipedias interna verktyg för att generera statistik.

Rapporten släpptes den 10 februari, fick snabbt stor spridning och har väckt uppmärksamhet också i Wikipediagrupper, där man redan börjat åtgärda vissa faktafel som de två forskarna uppmärksammat. Det har också påpekats att ett liknande systematiskt förvanskningsarbete pågår på Wikipedia när det gäller information om den globala uppvärmningen.

De två forskarnas rapport är på vissa sätt banbrytande inom digital humaniora och avslöjar hur svaga de nuvarande mekanismerna är när det gäller att skydda vetenskap från ideologi och förnuft från fördomar. Konsekvenserna blir ännu större i skenet av kommande AI-system som till exempel Chat GPT, en produkt som självsäkert och med språklig perfektion levererar information baserad på data som den hämtat på internet. Förmodligen till stor del från Wikipedia.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Förintelseförvanskningen har gjorts till lag i Polen

LÄS MER:Historikern Per Anders Rudling: ”Putin har redan förlorat kriget”

LÄS MER:Recension: ”Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS