Emanuel Karlsten prisas för coronabevakning

Emanuel Karlsten, som både är frilansande skribent för GP och publicerar journalistik på egna plattformar, får Stora journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” för sin coronabevakning.
– Min affärsmodell har varit att få läsare att stötta mig månadsvis. Jag har aktat mig för engångsdonationen, säger han.

ANNONS

Emanuel Karlsten tittar ut mot den regniga och grå Göteborgshimlen. Han förklarar att det känns surrealistiskt att få Stora journalistpriset en dag som denna.

– Jag har precis lyxat till det med en extra bulle här. Det är inte lika glamouröst att få priset i år jämfört med tidigare år. Men givetvis är det väldigt roligt, konstaterar han.

Under tisdagen meddelades det att han är 2020 års mottagare av journalistpriset ”Årets förnyare”. Något han själv känt till i en vecka, då coronapandemin krävt planering och förinspelade segment. Det har dock uttalats stränga order om att inte berätta för någon annan än frun.

ANNONS

Priset får han för den coronabevakning han primärt publicerat på sin blogg. Där har han veckovis summerat statistik och nyhetshändelser kopplade till covid-19. Han har också kommit med flera avslöjanden.

LÄS MER:New York Times klarar inte att beskriva Coronasverige balanserat

LÄS MER:När du hör om FRA - vill du reagera?

Exempelvis att Arbetsmiljöverket stoppat svenskar som velat hjälpa sjukvården med att få fram skyddsvisir och att Folkhälsomyndigheten presenterade felaktiga siffror under en presskonferens.

– Sen var det den stora kartläggningen av Johan Gieseckes (red. tidigare statsepidemiolog) roll. Om hur han fakturerade Folkhälsomyndigheten för att framträda i media.

– Det är väl de avslöjanden som fått störst avtryck, säger Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten i grön skjorta.
Emanuel Karlsten är bland annat krönikör på Göteborgs-Posten, men publicerar även journalistik utanför de traditionella medierna. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hoppas det öppnar för fler frilansare

Stora journalistprisets jury ger följande motivering till varför Emanuel Karlsten är årets förnyare:

”Med en outsiders blick för blinda fläckar har han ställt sig till sina läsares förfogande, och brutit fruktbar mark för ensamjournalistiken.”

LÄS MER:Amazons miss visar hur extremt lite Sverige betyder

Karlsten tycker att det är fint att uppmärksammas just som frilansare.

– Det är glädjande om det kan öppna upp för fler frilansare. Vi behöver våra stora medier och så behöver vi våra nischade journalister. Men det är inte alltid de får plats eller ska få plats hos de stora medierna. Det är himla fint om vi kunde hitta möjligheter för fler journalister och också få tydlighet i att fler behöver betala.

Just finansieringen är en kritisk fråga för frilansare. Det är också en fråga där Emanuel Karlsten själv har uttalade åsikter. I januari publicerade GP en text där han resonerar om kulturdebatten rörande ”swishjournalistik”. En text som skulle resultera i att Karlsten hamnade mitt i en storm av Joakim Lamottes följare.

ANNONS

Samma som konflikten mellan morgon- och kvällstidning

Själv får Emanuel Karlsten en del av sin finansiering från plattformen Patreon där han i dagsläget har runt 800 prenumeranter. Majoriteten donerar runt 30 kronor i månaden berättar han.

– Min affärsmodell har varit att få läsare att stötta mig månadsvis. Jag har aktat mig för engångsdonationen.

– Det är den klassiska konflikten mellan morgon- och kvällstidning. Kvällstidningen är beroende av lösnummer där de måste få läsaren att plocka upp plånboken medan morgontidning har sin budget säkrad.

Varför är det problem att sälja lösnummer eller få engångsdonationer?

– Jag tror att det blir en helt annan stress hos journalisten och riskerar att få en att dra på vinklar hårdare än man annars hade gjort. Det menar jag är skillnaden om man har en återkommande betalning. Då kan man ha ett annat lugn och i stället bygga ett förtroende på sikt, säger Emanuel Karlsten.

I kategorin Årets förnyare var även Göteborgs-Postens Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi nominerade för podden ”Systrar”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS