Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter misstanke om sexbrott – ”Paradise hotel” stoppas

Toby Johnson, en av deltagarna i ”Paradise hotel”, har polisanmälts för misstänkta sexövergrepp. Nu stoppas hela säsongen.

Det var Expressen som först rapporterade om de sexuella övergrepp som en av deltagarna, 21-årige Toby Johnson, kan ha gjort sig skyldig till på det mexikanska hotell där årets säsong av ”Paradise hotel” spelades in – och som på tisdagen polisanmäldes.

LÄS MER: 87-årig kvinna nedringd efter Paradise hotel

Två av programmets kvinnliga deltagare, Jennifer Paatere och Annie Dahlberg, har berättat för Expressen hur den manliga deltagaren ska ha trakasserat dem sexuellt. Först dagen efter tog produktionen tag i det misstänkta övergreppet och Toby Johnson uppmanades då att be om ursäkt för sitt agerande.

”Det är jävligt tråkigt att det blev som det blev och självklart ångrar jag allt. Det här kommer i alla fall aldrig hända igen”, säger han i programmet.

Därefter meddelade producenten att de inte kunde ”acceptera ett sådant beteende” och berättade att de skulle skicka hem honom, varpå Toby Johnson fick be om ursäkt till de andra och lämna programmet.

”Ett nej är alltid ett nej”

En ursäkt som Jennifer Paatere inte gav mycket för i höstas när programmet spelades in, och inte ger mycket för nu heller.

– Det var väl bra att han bad om ursäkt men det ändrar ju inget sak. Det får inte mig att må bättre. Ett nej är alltid ett nej, säger hon till GP.

LÄS MER: Paradise hotel missade att spela in – tvingades animera

– Det känns bra att produktionen agerar nu. Men jag önskar att de hade reagerat mer kraftfullt tidigare, säger Jennifer Paatere till GP.

De misstänkta övergreppen polisanmäls och händelsen internutreds

På tisdagen meddelade Nordic Entertainment Group, mediebolaget som ligger bakom ”Paradise hotel” på Viaplay och Viafree, att man pausar pågående säsong av programmet med omedelbar verkan. Dessutom bekräftade bolaget att man gjort en polisanmälan mot den misstänkte mannen i samråd med de två kvinnliga deltagarna.

”Parallellt med polisanmälan görs en intern utredning för att gå till botten med huruvida rutinerna brustit i hantering och övervakning under inspelningen. Deltagarna i ”Paradise hotel” ska kunna känna sig trygga kring sin medverkan” skriver Nentgroup i ett pressmeddelande.

– Jag har i dag fattat beslut om att pausa ”Paradise hotel” efter att ha nåtts av ny information som jag ser oerhört allvarligt på och avser gå till botten med, säger Anders Jensen, vd och koncernchef för Nordic Entertainment Group, i samma pressmeddelande.

”Svårt och jobbigt för alla inblandade”

När GP på tisdagsförmiddagen pratade med Nentgroups presschef Susanne Nylén – alltså innan beslut togs om att göra en polisanmälan och att stoppa säsongen – beskrev hon det som ”en väldigt svår och jobbig situation för alla inblandade”.

– Det var en rad av oacceptabla händelser med den här deltagaren under kvällen som vi har nolltolerans mot. Det ledde till att vi fattade beslutet att personen måste lämna ”Paradise hotel”.

LÄS MER: Här är vinnarna i Expedition Robinson

Det finns många kameror i ”Paradise hotel”-huset och givet att produktionen filmar 24 timmar om dygnet finns det betydligt mer material än vad som visades i programmet.

– Kommer vi till en situation där det behövs material i någon form av utredning så kommer vi att hjälpa till med det, säger Susanne Nylén.

Är det något som ni kommer att ta initiativ till?

– Hur vi kommer att agera om ärendet går vidare är inget jag vill berätta utåt.

LÄS MER: Falciani: "PH är ett perfekt programledarjobb"

På Instagram skriver Toby Johnson i ett inlägg att hans beteende var ”fruktansvärt och vidrigt” och att han ”mår skit varje dag”.

FOTNOT: GP har sökt Annie Dahlberg och Toby Johnson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.