Här är vinnarna i Expedition Robinson

På söndag inleds den tjugonde säsongen av den svenska långköraren Expedition Robinson, som sedan 2018 sänds i TV4. Den här gången ska deltagarna inte isoleras på en ö i Stilla havet utan i skärgården i Haparanda och Kalix. Skälet är förstås coronapandemin. Minns du de många vinnarna genom åren? Om inte har du nu möjligheten att fräscha upp ditt minne.

ANNONS
|
Vinnare i Expedition Robinson

1997 – Martin Melin

Första upplagan av Expedition Robinson är speciell på många sätt. Delvis för att konceptet skulle gå i minst tjugo säsonger, men också på grund av kontroverserna. En av deltagarna tog sitt liv och SVT kritiserades i pressen för mobbnings-tv. Trots ”tittarstormen” blev det en succé och programledaren Harald Treutiger kunde kröna polisen Martin Melin som programmets förste vinnare 1997.
Vinnare i Expedition Robinson

1998 – Alexandra Zazzi

År två och SVT återvänder till Malaysia med Harald Treutiger i spetsen. Den här gången hette vinnaren Alexandra Zazzi, som efter programmet har fått en fortsatt medial karriär som bland annat tv-kock och skribent i Göteborgs-Posten.
Vinnare i Expedition Robinson

1999 – Jerker Dalman

Harald Treutiger har lämnat och Anders Lundin tagit över. SVT har också packat resväskan och dragit vidare till Cadlao i Filippinerna. Jerker Dalman stod som vinnare 1999 även om en viss ”Robinson-Robban” skulle stjäla showen.
Vinnare i Expedition Robinson

2000 – Mattias Dalerstedt

Tillbaka i Malaysia och på ön Mensirip ledde Anders Lundin Robinsons fjärde säsong. I finalen knep göteborgaren Mattias Dalerstedt segern före Edward Lundberg.
Vinnare i Expedition Robinson

2001/2002 – Jan Emanuel Johansson

Den femte säsongen återvände produktionen till Mensirip. Det blev ett år som skulle få fram en rad dokusåpastjärnor som Zübeyde Simsek och Emma Andersson (i dag Zetterberg), vilka båda skulle återvända till Robinson i framtiden, men också delta i andra tv-program. 2003 vann dock Jan Emanuel Johansson hela Robinson. Han skulle sedermera gå vidare och bli riksdagspolitiker för Socialdemokraterna.
Vinnare i Expedition Robinson

2002/2003 – Antoni Matacz

2003 vann Antoni Matacz Robinson. Den sjätte säsongen utspelade sig på Pulau Besar i Malaysia. Den här gången ändrades upplägget där lag Nord och Syd delades in i män och kvinnor. Dessutom introducerades en väg tillbaka för de utröstade genom ”Andra sidan”.
Vinnare i Expedition Robinson

2003/2004 – Emma Andersson

Det sista året som Expedition Robinson hölls i SVT:s regi och med Anders Lundin som programledare. Gruppen bestod av femton återvändande veteraner som fick ta sig till ön Tengah. Bland de mer kända deltagarna återfinns konstnären Pål Hollender, överlevnadsexperten Kent Larsen, Robert (Robinson-Robban) Andersson och 2001 års tävlande Zübeyde Simsek. Till slut vann Emma Andersson årets Robinson.
Vinnare i Expedition Robinson

2004 – Jerry Forsberg

2004 vann Jerry Forsberg Robinson. SVT-eran var då över men det stoppade inte Robinson från att fortsätta. TV3 tog upp bollen med Robert Aschberg som programledare. Tävlingen fördjupade traditionen att få fram dokusåpakändisar. Bland annat Isabel Adrian (Svenska Hollywoodfruar, Let´s Dance) och Frida Lundell (Club Goa).
Vinnare i Expedition Robinson

2005 (VIP) – Tilde Fröling

2005 lanserade TV3 en nordisk kändisvariant med femton tävlanden, varav fem vardera från Danmark, Sverige och Norge. Från Sverige tävlade Frank Andersson, Mårten Andersson, Tilde Fröling, Denise Lopez och Peter Wahlbeck. Sådespelaren och programledaren Tilde Fröling vann i slutänden Robinson VIP.
Vinnare i Expedition Robinson

2005 – Karolina Conrad

2005 blev ett dubbelår då Robert Aschberg också höll i en mer traditionell omgång. Säsongen blev den tionde upplagan. Studenten Karolina Conrad stod som vinnare i Robinson 2005, efter att ha balanserat sig till final där hon slog Max Stjernfelt i en oerhört jämn omröstning.
Vinnare i Expedition Robinson

2009 – Ellenor Pierre

Törsten för Expedition Robinson hade slocknat när program som ”Bonde söker fru” slogs om uppmärksamheten i tv-soffan. Men efter några års vilan valde TV4 att skaka liv i den gamla programidén. Linda Lindorff ledde nya deltagare till Palawan i Filippinerna när Expedition Robinson blev kort och gott ”Robinson”. 2009 vann 35 år gamla Ellenor Pierre mot Jarmo Heinonen i nya Robinson.
Vinnare i Expedition Robinson

2009/2010 (Karibien) – Hans Brettschneider

Linda Lindorff lämnade över facklan till Paolo Roberto när TV4 tog tävlingen till Dominikanska republiken för ”Robinson Karibien”. Hans Brettschneider vann 2010 och blev både den hittills äldsta vinnaren av Robinson och den deltagare som vunnit flest tävlingar.
Vinnare i Expedition Robinson

2010 – Erik Svedberg

Tillbaka i Stilla Havet och Filippinerna var det dags för ”Robinson 2010”. I finalen vann Erik Svedberg från Sundsvall mot Heléne Ekelund. Programmet var särskilt hårt och präglades av avhopp och kollapser.
Vinnare i Expedition Robinson

2011 – Mats Kemi

2011 vann polisen Mats Kemi Robinson, efter att programledaren Paolo Roberto bjöd deltagarna till El Nido på Palawan i Filippinerna. Eftersom fjolårets hårda förutsättningar slutat med bekymmer för produktionen bytte man fokus för att försöka göra programmet roligare.
Vinnare i Expedition Robinson

2012 (Revanschen)– Mariana Hammarling

Den femtonde säsongen var det på nytt dags för veteraner att återvända. Den här gången i ”Robinson – revanschen”. Föga förvånande var Robert "Robinson-Robban" Andersson på plats. Men också polisvinnarna Mats Kemi och Martin Melin dök upp som veteranjokrar. Det var dock Mariana "Mirre" Hammarling som skulle ta hem hela Robinson 2012.
Vinnare i Expedition Robinson

2015 (Love edition)– Dan Spinelli Scala och Jennifer Egelryd

Det blev på nytt en paus innan Robinson skulle dyka upp igen. Den här gången återvände Linda Lindorff som programledare, programmet flyttade till Sjuan och produktionen till ön Koh Rong i Kambodja. Dessutom fanns ytterligare en twist. Det var dags för ”Robinson – Love Edition”. Programmet kompletterades med "Edens Lustgård" i TV4 Play där utslagna deltagare kämpade om att få vara kvar. Det vinnande paret 2015 blev Dan Spinelli Scala och Jennifer Egelryd.
Vinnare i Expedition Robinson

2018 – Daniel "DK" Westlund

”Robinson – love edition” blev aldrig en succé, men nu var det dags för ett nytt försök. Nu med arga snickaren, Anders Öfvergård, som programledare. Programmet flyttade tillbaka till TV4 och besökte Fijiöarna. Daniel "DK" Westlund, från lilla Äppelbo i Dalarna vann till slut säsongen 2018.
Vinnare i Expedition Robinson

2019 – Klas Beyer

Umeåsonen Klas Beyer vann Robinson 2019. Han fann sig vid säsongens slut en halv miljon rikare och med en Robinsonstatyett i handen (som han ska ha råkat göra sönder efter programmet). I finalen fick han möta Fia Grönberg, 23, från Stockholm.
Vinnare i Expedition Robinson

2020 – Michael Björklund

Man hade kunnat tänka sig att intresset skulle börja lägga sig efter nitton säsonger. Men 2020 vann programmet faktiskt Kristallen för bästa dokusåpa. Michael Björklund från Åland stod som vinnare i Robinson och fick ta emot priset på galan. Han vann 2020 års tävling före ett känt namn, ingen mindre än bloggaren och programledaren Clara Henry som prövade det hårda ö-livet.

2021 – Dennis Johansson

Efter att ha spelat in på en rad olika tropiska öar i snart 20 år flyttade hela produktionen till det kylslagna kustbandet i Haparanda, på grund av coronapandemin. Dennis Johansson, 33, från Skellefteå vann hela Robinson 2021.

2022 – Lars-Olov ”LO” Johansson

2022 vann Lars-Olov ”LO” Johansson hela Robinson, efter att hans sambo hade gått bakom ryggen på honom och anmält honom i smyg.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS