Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter debatt i SVT: Björn Söder (SD) vill reformera public service i grunden

Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) kräver att public service ska ”reformeras i grunden” efter en debatt i SVT:s ”Aktuellt” och menar att debattören Willy Silberstein tilläts ”oemotsagd framföra rena lögner” om Sverigedemokraterna.

Willy Silberstein, ordförande för svenska kommittén mot antisemitism och PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri kommenterade SD:s framgångar i riksdagsvalet i en studiointervju i SVT:s nyhetsprogram ”Aktuellt” under tisdagen. Willy Silberstein uttryckte oro över att partiet växt, och sa bland annat att Sverigedemokraterna är grundat av nazister och att nuvarande partiledningen gick med när partiet fortfarande var nazistiskt.

Silberstein sa även att han inför valet 2018 debatterat med dåvarande talman, som då var Björn Söder, om huruvida han som jude kunde vara svensk eller inte.

– Han hävdade med emfas att jag inte kunde vara svensk, sa Silberstein om debatten i P1 2018.

Björn Söder, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, reagerade starkt på Silbersteins uttalanden. På Twitter skrev han att Willy Silberstein i SVT tilläts ”oemotsagd framföra rena lögner”, kallade debatten ett ”rent propagandainslag” och skrev att Public service ”ska reformeras i grunden”.

Exakt vad Björn Söder menade med att public service bör reformeras i grunden är oklart. Göteborgs-Posten har försökt nå honom för en kommentar utan resultat.

SVT: ”Gav tydlig bild av judars fruktan”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, skriver i ett uttalande att hon är stolt över att Aktuellt tar upp brännande frågor – och ska göra det oavsett kritik från politiker.

”I gårdagens Aktuellt deltog ordföranden för SKMA samt Dagens Industris politiska redaktör i en studiointervju. Studiosamtalet gav en tydlig bild av svenska judars fruktan. DI:s politikredaktör fick ge uttryck för en annan bild av SD”, skriver hon.

En annan som gick hårt åt Public service på Twitter under tisdagen var före detta M-politikern Gunnar Axén. Han publicerade ett råd till Moderaterna och Sverigedemokraterna, där han liknade public service vid en cancersvulst. Den ”måste opereras bort helt, man lämnar inget kvar för då börjar den växa igen”, skrev han i ett Twitterinlägg som inte var relaterat till inslaget i Aktuellt.

– Som klassisk liberal tycker jag att staten ska hålla sig borta från media, precis som staten en gång i tiden skildes från kyrkan, säger han till GP.

Hur kommer det sig att du liknar public service vid en cancersvulst?

– Det var ett bildligt sätt att säga att statens inblandning i media förgör den liberala demokratin.

Det är inte första gången Gunnar Axén gör skarpa uttalanden mot public service. 2014 gjorde han, som dåvarande ordförande i socialförsäkringsutskottet, sig av med sin TV i protest mot Athena Farrokhzads sommarprat i SR, eftersom han tyckte programmet var vänstervridet och uppmanade till brott.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill banta public service

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill på olika sätt smalna av public service uppdrag. Sverigedemokraterna vill att public service ska fokusera på samhällsinformation och nyheter snarare än underhållning, och utreda om SR, SVT och Utbildningsradion kan slås samman till ett bolag. De vill också att en extern part ska hjälpa Granskningsnämnden, som har i uppdrag att granska innehållet i public servicebolagen, med att kontrollera innehållets saklighet.

Moderaterna har tidigare uttryckt att de vill skrota Utbildningsradion och även att de vill stärka granskningen av public services opartiskhet och saklighet.

GP har sökt SVT som hänvisar till sitt skriftliga uttalande.

LÄS OCKSÅ: Så blir politiken med en högerregering

LÄS OCKSÅ: "S tapp till SD avgjorde valet"

LÄS OCKSÅ: Hundratals demonstrerade mot rasism

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.