Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politiker kastade ut tv efter sommarprat

Gunnar Axén slängde i tisdags ut sin tv-apparat efter att ha hört Athena Farrokhzads sommarprat. Det har lett till stor diskussion, inte minst på Twitter.

I ett uppmärksammat inlägg på Twitter under tisdagen skrev den moderate politikern Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet, att han nu gjort sig av med sin tv-apparat och inte längre ska betala för public service. Det som fick bägaren att rinna över var Athena Farrokhzads sommarprogram, som enligt Axén var vänstervridet och uppmanade till brott.

– Jag har kört den till återvinningscentralen, ja. En del verkar tro att jag har kastat den, det är väldigt bokstavligt tolkat, säger Gunnar Axén till GP.

Vad var det som upprörde dig så kraftigt?

– Ja, till exempel uppmuntrade hon till lagbrott genom att säga att man ska ingå skenäktenskap med personer, stödja sådana som befinner sig olagligt i landet, och vidta alla tänkbara åtgärder för att nationalstaten ska gå under. Visst började hon bra med att ta avstånd från rasism från främlingsfientlighet. Men det var svårt att ta henne på allvar när hon sedan spelade Beväpna er av Ebba Grön, en låt som handlar om att hata borgarklassen och att skjuta folk i nacken.

– Det är underligt att säga att man respekterar andras lika värde, men samtidigt mena att andra förtjänar att dö.

Är det så allvarligt att spela Ebba Grön?

– Jag kan ställa en motsatt fråga: Är det så allvarligt att spela Nazitysklands nationalsång?

Det är väl skillnad på Ebba Grön och Nazityskland. Det är ju inte så att de på allvar menar att de ska ut på stan och skjuta borgare.

– Jaha, det är inte på allvar, jaja. Du tycker alltså att det är okej att man ska skjuta andra personer i nackarna om man inte menar det på allvar?

Låten är rätt gammal vid det här laget, och texten är väl bildlig?

– Vänta nu. Så om man har en 35 år gammal låt som handlar om att skjuta judar i nackarna, då tycker du att det är okej? Om den dessutom är bildlig? Menar du allvar?

Nej, det tycker jag förstås inte.

– Bra. Då är vi överens om någonting.

Så Ebba Grön borde förbjudas?

– Nej, absolut inte. Men jag vill inte betala för en public service som spelar musik med det budskapet. Jag är i grund och botten för public service, men då ska det vara en public service som lever upp till de krav på opartiskhet som vi ställer.

På Twitter har Gunnar Axén fått både ris och ros. Bland dem som applåderar ställningstagandet finns Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö, moderate Ulricehamns-politikern Catharina Örtendahl och SvD-kolumnisten Merit Wager.

"Funderar på att kasta ut TV:n och därmed slippa finansiera vänsterpropaganda. Ser att @gunnaraxen redan gjort slag i saken. Klokt", skriver Catharina Örtendahl på sajten.

Sedan i måndags är programmet anmält 16 gånger till Granskningsnämnden, skriver SVT. Flera anmälningar vänder sig mot vad lyssnarna uppfattat som ”våldspropaganda”.

GP har utan framgång försökt nå SVT:s vd Eva Hamilton och SR:s vd Cilla Benkö för en kommentar. Ställföreträdande för Cilla Benkö under semestern är Helen Hellströmer, kommunikationsdirektör på Sveriges Radio. Hon är inte orolig för att Gunnar Axéns tweet ska leda till en våg av public service-vägrare.

– Nej, det tror jag inte är någon risk.

Ligger det något i Gunnar Axéns kritik?

– Det tycker jag inte. VI har ett uppdrag och medverkande som får ganska fritt spelrum. Beväpna er har dessutom spelats i radion i över 30 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.