Amerikanska indierockarna Sebadoh har avbrutit sin Europaturné på grund av coronaviruset och lördages spelning på Pustervik är inställd.
Amerikanska indierockarna Sebadoh har avbrutit sin Europaturné på grund av coronaviruset och lördages spelning på Pustervik är inställd. Bild: GP

Efter Bryan Adams avhopp – fler evenemang ställs in

Bryan Adams spelningar är senarelagda, konserter har avbokats, SVT stoppar sin studiopublik och helgens Heyou-gala i Partille ställs nu in. Allt på grund av coronaviruset.

ANNONS
|

Helgens Heyou-festival i Partille arena är det senaste evenemanget att ställas in i coronavirusets kölvatten. Det är ett av Sveriges största sociala medier-event för ungdomar och det skulle ha gästats av flera profiler från TikTok, Instagram och Youtube.

"Det är med stor sorg vi måste meddela att eventen Heyou Awards och Heyou Festival inte kommer att arrangeras som planerat den kommande helgen. Vi har lyssnat på er och vi som arrangör vill inte bidra till en ökad oro för spridningen av coronaviruset", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande, och understryker att de räknar med att återkomma med nya datum för galan inom 14 dagar.

ANNONS

De som inte kan eller vill gå på galan då kommer att få pengarna tillbaka.

LÄS MER:Folkfest när unga influerare intog Partille Arena

Bryan Adams skjuter på spelningar

I måndags meddelade även arrangören Live Nation att helgens tre Sverigespelningar med Bryan Adams i Stockholm, Göteborg och Malmö flyttas fram. Planen är att den kanadensiske artisten i stället gästar Sverige senare i vår och uppträder på Scandinavium 22 maj.

LÄS MER:Bryan Adams Göteborgskonsert stoppas

Men fler spelningar ställs nu in i coronavirusets spår. Lördagens konsert med Lou Barlow och hans indierockande band Sebadoh på Pustervik kommer inte att genomföras som planerat. Enligt Sebadohs pressmeddelande blåser man av sin Europaturné på grund av "oförutsedda händelser", men till en italiensk nyhetssida erkänner bandet att det såklart är coronaviruset som sätter käppar i hjulet.

På onsdagen meddelade även SVT att man kommer införa ett omedelbart publikstopp på sina inspelningar.

– Som en försiktighetsåtgärd har SVT beslutat att inte ta in publik i SVT:s lokaler. Detta för att SVT har ett beredskapsuppdrag vid kris i samhället, säger Sabina Rasiwala, SVT:s HR- och kommunikationsdirektör, i en kommentar.

LÄS MER:Ingen publik på SVT:s tv-inspelningar

Under onsdagen beslutade också branschorganisationen Film- och tv-producenterna att man skjuter på den egna Riagalan på Cirkus i Stockholm till senare i vår och årets Eldsjälsgala som skulle ha hållits på Berns den 12 mars ställs in.

ANNONS

Även musikfestivalerna Coachella och Stagecoah i Kalifornien, tänkta att hållas under tre helger i april, skjuts fram till oktober på grund av spridningen av coronaviruset. Dessutom har den stora festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin för första gången ställts in, även om vissa artister kommer att åka dit ändå. Som singer/songwritern Sofia Talvik från Orust.

LÄS MER:Svensk artist trotsar coronaviruset i USA

– Jag tror att det nästan kan bli ännu bättre så här. Det blir mer gör-det-själv, mer fokus på musiken och mindre fokus på företag som vill visa upp sig, säger Talvik i ett uttalande.

Även Pusterviks bandbokare Kim Abelsson skulle ha rest till SXSW nu i mars men han väljer att stanna hemma då den officiella delen av festivalen ställts in.

– Jag funderade på att åka till Austin ändå men eftersom inga av mina kollegor i Europa kommer att åka dit, de ställer in allihopa, så stannar jag också hemma, säger han.

Ni har flera spelningar på gång med amerikanska artister på Pustervik. Vad händer med dem?

– Svårt att veta. Vi har inte hört att någon av våra inbokade artister förutom Sebadoh är på gång att ställa in, så vi utgår från att konserterna blir av. Skulle något ändras så meddelar vi det så fort som möjligt, säger Kim Abelsson.

ANNONS

Avvaktar riktlinjer

Läget är ungefär likartat hos det stora underhållningsbolaget Blixten & Co. De anordnar ständigt konserter i Sverige och jobbar med flera av landets största band, däribland Hammerfall. Göteborgsbandets spelning i Partille arena 27 mars är ännu inte hotad, mer oklart är om de tre spelningarna i danska Odense, Århus och Köpenhamn om två veckor blir av. Danmark och Norge har infört striktare coronaregler än Sverige, som dock kan komma att skruva åt bestämmelserna om läget förvärras, och Österrike har infört ett förbud för inomhusevenemang med fler än 100 besökare och utomhusevenemang med över 500 personer.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner

– Vi lyssnar på Folkhälsomyndighetens och regeringens råd och instruktioner. Men ännu så länge kör vi på som planerat, säger Sandra Nordin på Blixten & Co.

Däremot har Hammerfalls före detta kollegor i In Flames, Daniel Svensson och Peter Iwers, valt att stänga ned ölprovarlokalen i sitt nystartade bryggeri Odd Island.

– På grund av Folkhälsomyndighetens uppgradering av riskspridningen av coronaviruset till mycket hög så känner vi att vi inte vill riskera vår eller någon av våra gästers hälsa och väljer därför att stänga Taproomet i några veckor, säger Peter Iwers i en kommentar.

Många artister ställer in

Även utanför Sverige ställs många spelningar in. Den stora EDM-festivalen Ultra i Miami kommer inte att genomföras som planerat i mars. Den gamle 80-talsrockaren Richard Marx skulle ut på sin första Europaturné på över ett decennium nu i vår men har fått senarelägga hela turnén till i höst.

ANNONS

The National har avbokat sina konserter i Japan, medan Slipknot, norska A-ha och Avril Lavigne har blåst av hela sina vårturnéer i Asien. Green Day däremot har senarelagt sin Asienturné, som skulle dragit igång nu i mars, men deras spelning på Tele 2 Arena i Stockholm 29 maj ska i dagsläget inte vara i fara.

Sedan tidigare står det också klart att Bondpremiären senareläggs från april till november och att "Pelle Kanin 2" skjuts fram till augusti. Filmbranschen oroar sig också för vårens och sommaren kommande uppföljare till Top Gun och Wonder Woman. Enligt bedömningar i The Hollywood Reporter kan de minskade biografintäkterna landa på svindlande belopp, globalt uppåt 50 miljarder kronor.

LÄS MER:Nya James Bond-filmen skjuts upp

ANNONS