Dramatens val av Mattias Andersson hyllas

Under torsdagen stod det klart att Mattias Andersson lämnar Backa teater efter tretton år som konstnärlig ledare för att bli chef på Dramaten. Under dagen har valet möts av hyllningar från branschen.

ANNONS
|

– Det här är en av de mest glädjande teaternyheterna på riktigt länge.

Anna Takanen, som tidigare varit teaterchef på Stockholms stadsteater och konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater är lyrisk över Dramatens beslut att tillsätta Mattias Andersson som ny teaterchef.

– Det finns många teatrar i Sverige men bara en nationalscen. Det gör att nationalscenens val av chef är en angelägenhet för hela landet. Och valet av Mattias Andersson är det mest förnämsta val man kan tänka sig, säger hon.

LÄS MER:Anna Takanen slutar som teaterchef

Enligt Anna Takanen är Mattias Andersson ett av landets mest tongivande och viktiga konstnärskap. Hon förklarar att han har en bredd som bäddar för mångfald och ett genuint intresse för publiken och sin samtid.

ANNONS

– Sen har han varit chef i tretton år. Den kombinationen är oslagbar – konstnärskapet och hans moderna ledarskap.

Du är den tredje personen jag hör i dag som säger att han har ett modernt ledarskap. Vad innebär det?

– Det innebär inkludering. Det innebär att han har skapat processer där många medverkar från ax till limpa. Att han är en chef som leder genom samtal, dialog och stor nyfikenhet. Sen tar han självklart beslut. Mattias har alltid tagit beslut.

LÄS MER:Mattias Andersson ny chef på Dramaten

”Klart att det är sorgligt”

Björn Sandmark är vd på Göteborgs stadsteater och i förlängningen chef över Backa teater. Till skillnad från Anna Takanen har han mer delade känslor kring beskedet att Backa teater nu mister sin konstnärlige ledare.

– Det är klart att det är sorgligt. Mattias är en outstanding regissör, konstnärlig ledare och dessutom en underbar person. Samtidigt har han varit på Backa i tretton år. Jag kan förstå att han vill ta den här utmaningen. Ingenting är för evigt. Det är jätteroligt för både honom och Dramaten. Man får bara gratulera.

Björn Sandmark beskriver Mattias Anderssons stil som särpräglad och mästerlig och lyfter bland annat fram hans arbete med uppsättningarna ”Brott och straff” och ”The Misfits”, som gästspelade i både Italien och Frankrike.

ANNONS

LÄS MER: The Misfits – ekot från Backa når ut i Europa

– Sen ska det bli kul med premiären av ”Vi som fick leva om våra liv”.

När det gäller ersättare säger Björn Sandmark att de nu ska inleda en noggrann process, men att det är allt för tidigt för att ge några svar.

– Jag fick reda på det här i går kväll, säger han.

GP:s teaterkritiker: "Tråkigt för Göteborg!"

GP:s teaterkritiker Mikaela Blomquist stämmer in i den delade bilden av torsdagens besked. Hon kallar utnämningen ”bra för Dramaten men tråkig för Göteborg”

– Mattias Andersson är väldigt intressant både som dramatiker och regissör. Han har en stark konstnärlig vision som jag tänker är viktig i arbetet som chef för Dramaten. På Backa har han kunnat arbeta på sitt eget sätt med intervjuer som grundmaterial. Det nya jobbet är ett bredare uppdrag.

LÄS MER:Kommentar: Mattias Andersson vågade lita på publiken

Finns det en risk att han nu kommer att bli mer chef, och mindre dramatiker och regissör?

– Dramaten har ändrat strukturen så att de nu har en tvådelad chefsroll, på samma sätt som det redan i dag fungerar på Göteborgs stadsteater och på Backa, så jag hoppas inte det. Men framförallt kommer vi nog att få se färre, eller kanske inga, av hans föreställningar här i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Hierarchy of needs" på Backa teater

Anna Takanen, som själv har arbetat i Göteborg med Mattias Andersson, håller inte med om att Dramatens beslut skulle vara dåligt för staden.

– Han har varit så otroligt trogen Göteborg. Men som sagt, Sverige har många teatrar men bara en nationalscen. Det som händer där kommer också komma Göteborg till godo.

Mattias Andersson

Ålder: 50 år.

Gör: Konstnärlig ledare på Backa teater i Göteborg fram till den första mars 2020, då han blir chef på Dramaten. Han är verksam som dramatiker och regissör, även internationellt.

Familj: Sambo, 17-årig dotter och en sexårig son.

Bor: I Stockholm och Göteborg.

Aktuell: Ny chef på Dramaten. Repeterar just nu inför premiären av ”Vi som fick leva om våra liv” på Backa teater den 17 oktober.

Kända uppsättningar: ”The mental states of Gothenburg”, 2006, och uppföljaren ”The mental states of Sweden” 2013. ”Brott och straff” 2007, ”Utopia” 2012 och "Hierarchy of needs” 2019.

ANNONS