Anna Blennow: DN-journalisterna behöver se bortom Bokmässan

Anna Blennow, docent och författare, skriver i ett svar till Sandra Stiskalo i Dagens Nyheter om varför Göteborg är bäst lämpad som Unescos litteraturstad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Varför i hela världen utsågs Göteborg nyss till Sveriges första litteraturstad, Unesco City of literature? ”Den som är så olitterär”, skriver Sandra Stiskalo i Dagens Nyheter (8/11). Staden har ju inte figurerat i några litterära verk annat än hos Claes Hylinger och Lydia Sandgren, så det känns som ett tröstpris för att ”man är på rätt spår, men likväl helt fel”, spekulerar Stiskalo.

Dagens Nyheter berömmer sig av att numera ha en Göteborgsredaktion för att erbjuda ”fler nyheter från Västsverige”. Men efter att ha läst Stiskalos artikel börjar jag tvivla på att någon litterärt intresserad DN-journalist överhuvudtaget har varit här på sistone, annat än i en taxi till och från Bokmässan och kanske i baren på Park.

ANNONS

Den som läser på litegrann om City of literature ser snart att det inte rör sig om någon måttstock på hur många generationsromaner eller fiktiva berättelser som utspelats i staden. Det handlar inte om staden i litteraturen, utan om litteraturen i staden, och utgör del i det internationella nätverket Unesco creative cities med syfte att sprida, skriva och läsa litteratur i alla delar av samhället: skolor och universitet, scener och festivaler, förlag och tidskrifter.

Och då är det inte märkligt alls att utnämningen kommer just nu, efter en omfattande ansökan där lokala litterära aktörer samverkat med universitetet, staden och regionen.

Göteborg är en stad som alltid vänt blicken utåt, inte inåt. Ut över havet, ut mot det fria, klassresan från arbetarstaden, spårvagnen till förorten.

LÄS MER:Göteborg har utsetts till Unescos nya litteraturstad

Under de senaste decennierna har staden byggt långt fler och varierade litterära plattformar än den sedan länge etablerade Bokmässan: Göteborgs litteraturhus (landets första då det invigdes 2013), Göteborgs romanfestival, Angereds bokmässa, Göteborgs poesifestival, Forum för poesi och prosa, Johannes Anyurus prisbelönta skrivarskola Qalam. Göteborg producerar flest kulturtidskrifter i Sverige, och är störst i Skandinavien på konstnärliga utbildningar varav ett flertal litterära.

På 1990-talet bodde jag på samma gata som Claes Hylinger i Strömmensberg. Jag såg honom aldrig, men brukade nyfiket kika på namnet i porten när jag gick förbi. Därinne satt han kanske just då i sin fåtölj och skrev om Paris eller London, tänkte jag. Göteborg är en stad som alltid vänt blicken utåt, inte inåt. Ut över havet, ut mot det fria, klassresan från arbetarstaden, spårvagnen till förorten.

ANNONS

Stockholm, vill du känna vart vinden blåser? Välkommen hit.

Anna Blennow är författare och docent i latin vid Göteborgs universitet

LÄS MER:Glöm inte gräsrötterna när Göteborg blir litteraturstad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS