Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Den legendariske trummisen Bosse Skoglund har gått bort

Bosse Skoglund har gått bort. I 65 år var han verksam som trummis, med blues, jazz och reggae som specialitet. Nu har musiken tystnat.
– Han var en stor själ, säger vännen och musikerkollegan Nikke Ström.

Själv uppskattar Bosse ”Skogis” Skoglund att han gjort drygt 5 000 spelningar bara med Peps Persson. Det berättar han i musikpodden ”Jag spelar för livet – musiker om musik”. Deras samarbete inleddes redan på 1970-talet och kom att bestå.

För västsvenskar är den legendariske trummisen känd inte minst som blues- och reggaesångarens trogne följeslagare i Peps Blodsband.

LÄS MER: Sångaren Bob Lander i The Spotnicks död

I Strömstad 1986 syntes de flera år i rad som en del av projektet ”Varmare än kôrv” – som drevs av Totta Näslund och Nikke Ström. Idén, som senare exporterades till Sloppy Joe’s i Key West, var att samla musikanter på en restaurang för att jamma.

– Ja Bosse var ju med där många somrar, minns Nikke Ström som nu sörjer sin nära vän och musikerkollega.

– Vi stod varandra nära och jag åkte ofta och hälsade på honom på Ekerö. Vi spelade i ihop med Peps och gav ut skivan ”Fram med pengarna”. Bosse är en av mina bästa vänner sedan 1960-talet och vi turnerade en hel del ihop i olika konstellationer.

Vad utmärkte Bosse Skoglund som trummis?

– Han var en multimusiker och totalt gränslös! Han såg pulsen i universum i allt han spelade, säger Nikke Ström.

– Han var tidigt också hustrummis i grammofonstudion, där han hörs på Lill-Babs ”En tuff brud i lyxförpackning”, ”Sånt i livet” med Anita Lindblom och ”Blommig falukorv” med Hasse å Tage.

Bosse Skoglund inledde sin bana på 1950- och 60-talet som studiomusiker, där han även hörs på andra numera klassiska inspelningar som ”Varm korv boogie”, ”Tunna skivor” och ”Klas-Göran”.

Spelade med Monica Z

Han har spelat med en rad stora svenska musiker, bland dem Monica Zetterlund, Ulf Lundell och Ted Gärdestad. Han behärskade många genrer, men är främst förknippad med blues, jazz och reggae. Som jazzmusiker spelade han med Bernt Rosengren, Börje Fredriksson, Staffan Abeleen och Lars Gullin och 1965 med den amerikanske saxofonisten Ben Webster.

– På 1950- och 1960-talet var han en pionjär inom jazzen samtidigt som han spelade popmusik på dagarna. Han hade inga fördomar när det gällde genrer utan lade in sin själ i allt han gjorde, säger Nikke Ström.

Lite rock blev det också: med grupperna Nature och gitarristen Roffe Scherrers band Jaguar. Andra samarbeten värda att lyfta fram var med det improviserande proggbandet ”Fläsket brinner” och med Bill Öhrström i bandet Bill's Boogie Band.

I en dokumentär gjord av Sveriges Radio P2 berättade Skoglund själv att drömmen om att bli trummis uppstod när han, som femåring, hörde swingmusikern Gene Krupa.

Som 70-åring gav Bosse Skoglund ut soloplattan ”Groove sopor” där han själv spelar alla instrument och även sjunger. Musiken på skivan visar hans bredd: från folkmusik till en personlig tolkning av Paul Ankas hitlåt ”Diana”.

2016 släppte han skivan ”Mantra sessions” tillsammans med artisten och mångårige samarbetspartnern Johan Zachrisson, mer känd som ”Zilverzurfarn”.

Bosse Skoglund gick bort på sin 85-årsdag, enligt sin Facebooksida.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.