Sångaren Bob Lander i The Spotnicks död

Bob Lander, eller Bo Starander som han egentligen heter, har gått ur tiden. Den karaktäristiske sångaren och och gitarristen, som grundade det legendariska göteborgska rockbandet The Spotnicks, blev 78 år.

ANNONS
|

– Spotnicks var ett av de första banden jag lyssnade på, och de var helt unika, säger vännen Nikke Ström. Basisten ur Nationalteatern nåddes i går kväll av beskedet att hans vän Bob Lander gått ur tiden.

– Jag har känt honom sedan 1970-talet och vi var väldigt goda vänner även om vi inte jobbade så mycket tillsammans, säger Nikke Ström.

LÄS MER:The Spotnicks gitarrist Bo Winberg är död

The Spotnicks bildades 1961 av Bob Lander, Bo Winberg, Björn Thelin och Ove Johansson. Tillsammans med band som The Ventures och The Shadows räknas de som stilbildande för den instrumentala rockmusiken under 1960-talet. Göteborgsbandet släppte drygt 40 studioalbum, sålde 18 miljoner album och genomförde en mängd världsturnéer innan de lade ner 2019.

ANNONS

– The Spotnicks var ett av de första banden jag lyssnade på, på 1960-talet, och de gjorde ett stort intryck, berättar Nikke Ström.

Varför tror du att The Spotnicks blev så oerhört populära?

– De var föregångare i mångt och mycket. De spelade tidigt popmusik med elgitarrer, och i början mycket instrumentalmusik, i en tid före The Beatles, säger Nikke Ström som även nämner deras rymdinspirerade dräkter:

– De var ju astronauter, sputnikar och inspirerade även när det kom till rekvisita.

Finns det något nutida band som verkar i The Spotnicks anda?

– De var så unika så att det är nog svårt för någon att ta den stafettpinnen. Deras sound var också ganska typiskt för 1960- och 70-talet. Från början var de ett helt instrumentalt band, med så lade de till sången efter hand. Och där var Bob Lander den självklare frontfiguren, säger Nikke Ström och lägger till:

–Han och Bosse Winberg.

Nikke Ström minns hur han spelade på Gamle port med Tottas bluesband och en rad andra artister på The Spotnicks 50-årskalas. Han sörjer att det legendariska Göteborgsbandets båda frontfigurer nu är borta, inom loppet av bara några månader.

– Bosse Winberg gick bort alldeles nyligen, han med, i januari. Jag var på hans begravning i Annedalskyrkan, där många samlades för att hedra honom.

ANNONS

Bob Lander sörjs närmast av sin fru Agneta Starander, två döttrar och två söner.

Han blev 78 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS