Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Därför sitter en två meter hög gris på en bänk vid Lilla Bommen

Flera nyfikna göteborgare möttes på fredagsmorgonen av en grisig syn vid Lilla Bommen. En gigantisk rosa sugga på en av bänkarna satt och spanade ut över hamninloppet.
– Grymt bra läge, säger konstnären bakom verket, Peter Skallström.

Grymt bra läge. Ja, Sp heter alltså konstverket som han gjort på uppdrag av Lilla Bommens samfällighet och som sattes upp i veckan.

– Jag har jobbat på den sedan i början av sommaren och den har stått i skyltfönstret på min verkstad i Husaby och det är många som har gett glad feedback på den där, berättar han.

Började som en ordvits

En nyhet av det svinigare slaget måhända, och idén bakom grisen är på göteborgskt manér en ordvits.

– Jag tror att de ville ha något som gränsade av för biltrafik och tankarna gick till betongsuggor, men nu fick bänken agera betongen och min gris blev suggan. Det blir lätt så när man sitter och pratar, med göteborgare.

Peter Skallström berättar att hårt arbete och en hel del glasfiber ligger bakom det två meter höga griskonstverket.

– Från början är den gjord i frigolit, sedan har jag limmat ihop bitarna och skurit ut den med motorsåg. Sedan hittade jag en båtmakare på Västkusten som har lagt på glasfiber. Så den är gjord i samma material som en plastbåt kan man säga. Så förhoppningsvis klarar den Göteborgs väder och vind.

Isbjörn på cv:t

Konstintresserade göteborgare har säkert sett isbjörnen på en brygga i småbåtshamnen vid Röda Sten. Även den är signerad Peter Skallström.

– Jag har jobbat en hel del med djur och olika figurer, men det här var den första stora grisen jag gjort. Även om jag gjort en del mindre grisar förut. Bland annat gjorde jag smågrisar till det danska godismärket Bonbon. De hade en nöjespark dit jag gjort skulpturer med utgång från deras ”äckliga” godis. Tyvärr är det mesta därifrån borta idag.

Hur tycker du själv att grisen blev?

– Jättebra, och jag hoppas att den ska trivas i Göteborg. Jag får åka förbi nästa gång jag är i stan och hälsa på grisen och unna mig lite grishäng nere vid bryggan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.