Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Därför rasar religiösa i USA mot rapparen Lil Nas X

Skor med människoblod, poledancing i helvetet och påstådd satansdyrkan. Lil Nax X senaste musikvideo till låten ”Montreo” har fått religiösa och högerkonservativa i USA att rasa. Men rapparen har lyckats vända uppståndelsen till sin fördel.

Ingen nu levande människa lär ha missat den enorma hiten ”Old town road”, en låt vars framgångssaga började på TikTok och slutade på topplistor världen över. Bakom stod rapparen Lil Nas X, som med den skapat en helt ny genre: country rap.

Det är ingen slump att hans musikkarriär föddes på TikTok. Lil Nas X har haft en en stark internetpersona sedan tonåren, där han på sociala medier tidigt skapade virala memes och roliga videor på Facebook, Twitter och Instagram.

LÄS MER: Nike får rätt i domstol om "satansskon"

När rapparen släppte nya singeln ”Montero (Call Me By Your Name)" i slutet av mars blev den snart en källa till stor kontrovers i USA. I videon, som i skrivande stund har 90 miljoner visningar på Youtube, strösslar rapparen bibliska referenser omkring sig. Han åker ner från Edens lustgård via en strippstång till helvetet där han dansar lapdance för djävulen som han sedan mördar.

Satanssko med blod i sulan

I samband med videon släppte Lil Nas X också en ”satanssko”. Skon är ett samarbete med streetwear-företaget MSCHF, och är ett par modifierade par Nike Air Max 97:or med pentagram och referenser till en bibelvers som berättar om Lucifers fall från himlen. Skorna innehåller också en droppe blod från MSCHF-anställda och släpptes i en begränsad upplaga på 666 par.

Fakta: Lil Nas X

Namn: Montero Lamar Hill

Född 9 april 1999 i Atlanta, Georgia

Är: En amerikansk rappare, sångare och låtskrivare.

Bakgrund: Blev viral på internet där han lagt upp memes och videor sedan tidiga tonåren. Släppte sin första låt ”Old Town Road" i februari 2019. Låten har släppts i flera remixer och blev otroligt stor i Nordamerika, Europa och Asien. Samma år kom han ut som homosexuell.

Aktuell med: Singeln ”Montero”.

Vid försäljningsstart kostade de 1 018 dollar, motsvarande 8 900 kronor, och sålde snabbt slut. Att de innehöll blod fick Nike att stämma företaget bakom skon. Nu har en domare i New York gett Nike rätt i att det rör sig om ett varumärkesintrång. Företaget menar dock att skon ska betraktas som ett konstverk och hoppas trots domen att de ska kunna lösa situationen med Nike.

LÄS MER: Stjärnan sålde djävulssneakers med blod i - stäms av Nike

Har vänt kontroversen till sin fördel

Men det var inte bara Nike som såg rött när skorna släpptes. Kristna och högerkonservativa i USA har rasat mot rapparen, som bara dagar efter att videon släpptes kallades för ”den mest skandalösa artisten just nu”. Pastorn Greg Locke ägnade delar av sin söndagsmässa åt att fördöma honom och politiska kommentatorer menar att låten uppmuntrar till djävulsdyrkan och skandaliserar Lil Nas X:s unga fans.

Men rapparen har vänt sig till sin hemmaplan på internet för att möta de kritiska rösterna och i stället vända kritiken till sin fördel. På samma sätt som han blev viral med ”Old town road” har han skapat humoristiska memes om ”Montreo” och sina satansskor. Han har också använt sina plattformar för att göra narr av sina kritiker, bland andra Fox News, flera högerprofiler på Twitter och guvernören Kristi Noem.

Lil Nas X sätt att hantera kritiken har hyllats i USA, där New York Times musikkritiker Jon Caramancia skrev att hans kvicka och humoristiska svar på kritiken på sociala medier var lika mycket konst som låten själv.

LÄS MER: Little Nas X ger ut barnbok

"Normalisera queerness”

Själv har Lil Nas X sagt att ”Montreo” är ett sätt för honom att normalisera queera uttryck. Han hoppas att musiken ska ”öppna dörrar för många andra hbtq-personer att helt enkelt få existera”. Lil Nas X fans har också hävdat att kontroversen kring både videon och skorna egentligen bottnar i att han är en svart homosexuell man, snarare än att han skulle tillbe satan.

Rapparen kom ut som homosexuell i början av sin karriär, men har berättat i intervjuer att det tog honom många år att acceptera sin läggning och att han var osäker på hur hans fans skulle reagera.

LÄS MER: "Måste vara på Tiktok om man vill hänga med"

I en intervju med BBC berättar Lil Nas X att hans läggning inte är accepterad på varken country eller rap-scenen, och även om artisten fick mycket kärlek i sociala medier efter att han kom ut fick han också mycket homofobiska och hatiska kommentarer. Det har riktat ljuset mot homofobin inom hiphopkulturen i USA.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.