Conny Karlsson Lundgren gör Sveriges första monument för Hbtqi+

Nu är det klart vem som kommer att skapa Sveriges första monument för personer inom hbtqi+. Det blir konstnären Conny Karlsson Lundgren som tar sig an uppdraget vid Esperantoplatsen i Göteborg.

ANNONS
|

Att Sverige ska få ett konstnärligt monument som lyfter villkoren för personer inom hbtqi+ har legat på bordet i flera år. Förra året utlystes uppdraget om att skapa ett sådant monument i Göteborg. Det blir då det första av sitt slag i hela landet.

– En polyfoni av röster, levda verkligheter, erfarenheter, behov och begär är tänkta att dela rum här. För mig reflekterar gestaltningen just mängden av röster och de kollektiva processer som har lett fram hit, säger Conny Karlsson Lundgren, konstnären som kommer att skapa monumentet i ett pressmeddelande.

Tanken med konstverket är att påminna om den kamp för lika rättigheter som hbtqi-personer har fått föra både historiskt, i samtiden samt i framtiden. Monumentet kommer att bli en plats för möten och manifestationer, drömmar och minnen enligt Göteborgs stad.

ANNONS

Hbtqi+ lyfts på Esperantoplatsen

Tre konstnärer och konstnärsgrupper fick lämna skissförslag på hur monumentet kunde ta form, och det var på den vägen som Conny Karlsson Lundgren fick uppdraget. Han är just nu aktuell i Göteborgs konsthalls utställning ”Med nya ögon”. Karlsson Lundgren har även medverkat på Göteborgs internationella konstbiennal, Gibca.

Han är baserad i Stockholm och arbetar mycket med film, text, bilder och performance. I sin konst ligger fokus ofta på gränsen mellan den sociala och privata identiteten.

För monumentet, som kommer att placeras på Esperantoplatsens östra del i Göteborg, fokuserar konstnären på hbtqi-historien i staden. Verket som har fått titeln ”Gläntan” består därför av flera delar. Tanken är att bygga tre slags rum i olika höjdnivåer. Varje nivå blir ett nytt rum i sin ursprungliga planritning i skala 1:1.

Det första rummet illustrerar dansgolvet på Touch, en numera nedstängd nattklubb som låg på Esperantoplatsen. Det andra rummet visar ett kök som fanns i ”Högst upp”, ett feministiskt kollektiv på Erik Dahlbergsgatan 20. Översta nivån på monumentet, och rum nummer tre, är ett sovrum. Närmare bestämt den platsen i ”Josefins” lägenhet på Södra vägen 60 där män fritt kunde umgås och festa innan homosexualitet blev avkriminaliserat 1944.

Monumentet ”Gläntan”

Monumentet har kommit till genom ett initiativ från Göteborgs stads hbtq-råd. Tillsamman med åtta ledamöter i kommunfullmäktige la de en motion till Charles Felix Lindbergs donationsfond 2018. Projektet, som går under namnet Göteborg HBTQI+staden, startade sedan upp 2019.

Konstnären har valts genom offentlig upphandling. Monumentet kommer att byggas på Esperantoplatsen som ett resultat av en deltagarbaserad studie som genomfördes mellan 2020 och 2021. I förstudien deltog många hbtqi+personer, organisationer samt konstnärer. Via studien formulerades sedan uppdraget och geografiskt läge valdes.

Hbtqi+ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. Ett + läggs ofta till för ytterligare inkludering.

Källa: Göteborgs stad och Rfsl.

Marmorkuddar och marschgång

För Conny Karlsson Lundgren är det viktigt att visa hur privatlivet för många som ingår i de gemenskaper som utgörs av spektrumet hbtqi+ inte fått vara just privata.

ANNONS

– Den minsta gemensamma nämnaren för många av oss är att våra privata liv och intima begär har exponerats och förvandlats till politik, i kampen för jämlikhet och mänskliga rättigheter, säger konstnären i pressmeddelandet.

Allra högst upp på monumentet blir det därför intimt. I rum tre kommer tre kuddar i marmor att placeras. Dessa kommer sedan att värmas upp till kroppstemperatur. Formen kommer att 3D-scannas utifrån privata hbtqi-personers kuddar där de sovit.

Monumentet kommer slutligen att omgärdas av en träddunge, samt av en gjuten mässingslinje i marken. 1981 marscherade folk för lika rättigheter på den första frigörelsehelgen i Göteborg – linjen visar den geografiska väg som demonstrationen tog.

Granne med skejtpark

”Gläntan” kommer att placeras precis innan Språkcaféet, och i anslutning till den park som uppskattas av många skejtare. Varken från konstnären eller Göteborgs stads sida är det ett orosmoment. Istället har man arbetat för att monumentet ska utformas i linje med de förutsättningar som finns i den offentliga miljön på platsen.

– Esperantoplatsen är en plats som används av många olika människor och verksamheter, varav de som skejtar är några. I uppdraget ingick det att förhålla sig till platsen och områdets karaktär, dess lager av historia och pågående verksamheter, för dess begränsningar och möjligheter, skriver Claudia Schaper, processledare för offentlig konst hos Göteborgs stad i ett mejl till GP.

ANNONS

Monumentet ”Gläntan” kommer att skapas i samarbete med den Göteborgsbaserade arkitektbyrån New Order. Planen är att inviga konstverket 2023.

LÄS MER:Socialdemokraterna: Bygg korvstaty på Vågmästareplatsen

LÄS MER:Göthenburgo vill ha en falafelstaty på Backaplan

LÄS MER:Göteborg får hbtqi+-monument

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS