Kinas ambassadör Gui Congyou hotade med konsekvenser för Sverige om ledande politiker deltog vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade förläggaren Gui Minhai i höstas.
Kinas ambassadör Gui Congyou hotade med konsekvenser för Sverige om ledande politiker deltog vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade förläggaren Gui Minhai i höstas. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Avbryt genast samarbetet med Shanghai!

Göteborgs samarbete med Kina genom partnerstaden Shanghai bör genast avbrytas. "Kom igen Göteborg, ställ upp för vår yttrandefrihet, som Kinas ambassadör i vårt land hotar med jämna mellanrum", skriver debattören Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Kravet från SD: förnya inte partnerskapsavtalet med Shanghai

För några dagar sedan avbröt Västerås kommun det fem år gamla samarbetsprojektet ”Invånardialogen” med den kinesiska staden Jinan i Shandong-provinsen.

Det är nog inte många svenskar som känner till staden Jinan, men det var i den här staden som göteborgaren, poeten och förläggaren Gui Minhai kidnappades för andra gången i januari 2018 när han var på väg till en svensk läkare i Peking.

Den viktigaste orsaken till att Västeråspolitiker säger upp samarbetet med Jinan är just Kinas hemska behandling av Gui Minhai. Vilken sund Västeråspolitiker har lust att gå av eller gå på tågstationen som varit platsen där tio civilklädda regimagenterna kidnappade Gui Minhai, rakt framför näsan på två svenska diplomater?

ANNONS

Enpartistaten Kina har sedan dess gömt Gui Minhai. Kinas ambassad i Stockholm begår titt som tätt karaktärsmord på honom. Medan dagarna, månaderna och åren går döljer svenska utrikesdepartementet sina oberäkneliga misslyckanden för Gui Minhais frihet i orden ”tyst diplomati".

Den 19 mars börjar rättegången mot Sveriges tidigare ambassadör i Kina för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt för att på egen hand ha ordnat ett möte på Sheraton i Stockholm med kinesiska affärsmän som gick ut på att ”frige” Gui Minhai. Vänsterpartiet har KU-anmält förra utrikesministern Margot Wallström om just detta Sheraton-möte.

När nu Västerås kommun tagit ansvar för Gui Minhais frihet, vår yttrandefrihet och de grundläggande mänskliga rättigheterna i Kina är det väl inte mycket begärt att Gui Minhais hemstad Göteborg säger upp sitt partnerstadsavtal med den kinesiska storstaden Shanghai.

Någon gång under våren tar politikerna i Göteborg ställning till partnerskapet med Shanghai, som började i mitten av 80-talet, något år innan Gui Minhai fick ett hem i Göteborg. Inget tyder på att Göteborg avbryter samarbetet med den kinesiska storstaden. Det finns ingen anledning att vänta till våren med en självklarhet: Avbryt genast samarbetet med Shanghai – i protest mot Kinas behandling av Minhai.

Kom igen Göteborg, ställ upp för en av era oskyldiga invånare som nu är helt isolerad från omvärlden för att ha publicerat regimkritiska böcker på sitt förlag i Hongkong. Kom igen Göteborg, ställ upp för vår yttrandefrihet, som Kinas ambassadör i vårt land hotar med jämna mellanrum. Kom igen Göteborg, stå på de förtryckta, röstlösa och försvarslösa människornas sida!

ANNONS

LÄS MER:Stadens avtal med Shanghai ska ses över under våren

ANNONS