Göteborgs stad bryter inte avtalet med Shanghai, istället ska avtalet "hanteras enligt sedvanlig rutin" under våren.
Göteborgs stad bryter inte avtalet med Shanghai, istället ska avtalet "hanteras enligt sedvanlig rutin" under våren. Bild: Stefan Berg

Stadens avtal med Shanghai ska ses över under våren

Avtalet mellan Göteborg och Shanghai sägs inte upp. Istället ska det "hanteras enligt sedvanlig rutin" under våren 2020.
– Om vi slutar prata med alla skurkar är det inte så lätt att påverka heller, säger Elisabet Lann, kommunalråd (KD).

ANNONS
|

Sedan mitten av 1980-talet har Göteborg haft ett så kallat partnerstadsavtal med kinesiska Shanghai. Det nuvarande avtalet är på tre år och löper ut vid årsskiftet.

Med anledning av Kinas sätt att slå ned på demonstrationer i Hong Kong och den kinesiska statens sätt att behandla den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai vill Sverigedemokraterna nu avsluta avtalet.

LÄS MER:Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

– Vi lyfte frågan för ett antal år sedan och ville ha in en punkt om yttrandefrihet och fri press. Nu när det ändå ska skrivas om lyfte vi det igen, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd (SD).

"Det skulle få konsekvenser"

I en GP-intervju i förra veckan sa den kinesiska ambassadören i Sverige, Gui Congyou, att Kina ska införa begränsningar i handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet.

ANNONS

Han varnade också för att det skulle få konsekvenser om Göteborgs stad säger upp avtalet med Shanghai.

– Självklart skulle det få konsekvenser. Det är inte nyttigt för våra två länders intressen och överensstämmer inte med Göteborgs folks och Shanghais folks förhoppningar om att utveckla goda relationer, sa Gui Congyou i intervjun.

– Vi hoppas att de tänker efter tre gånger innan de agerar och anpassar sig till tiden och de båda ländernas folks intressen och förhoppningar.

Förslaget föll i kommunstyrelsen

Jörgen Fogelklou tycker inte att den typen av uttalanden påverkar hur Göteborg ska agera.

– Det är väl så odemokratiska länder beter sig, att de hotar med olika saker när vi påpekar självklarheter. Vi vill inte ha något handelskrig, Göteborg är beroende av handel med Kina, så det ska vi bedriva. Men vi behöver inte gulla med dem.

Även Demokraterna vill att partnerstadsavtalet avbryts, men när frågan var uppe till beslut på kommunstyrelsen under onsdagen var det alliansens förslag om att "hantera frågan enligt sedvanlig rutin under våren 2020" som vann stöd.

Det innebär helt enkelt att en ny diskussion om ett eventuellt nytt avtal ska följa under våren.

– Så gör vi varje gång det är aktuellt. Och varje gång har vi lyft mänskliga rättigheter och hur man bör agera i det, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

ANNONS

Duckar inte för svåra frågor

Hon säger att man måste hålla isär vad som är kommunens uppgift och vad som är utrikespolitik.

Spelar det ambassadören sagt roll i sammanhanget?

– Det blir inte bättre av att han uttrycker sig som han gör. Men det här avtalet handlar inte om att vi bedriver utrikespolitik. Samtidigt duckar vi inte för att prata om mänskliga rättigheter. Den uppgiften har alla som åker dit.

Elisabet Lann, kommunalråd (KD), säger att man måste väga in möjligheten att påverka innan man säger nej till samröre med länder som beter sig illa.

– Om vi slutar prata med alla skurkar är det inte så lätt att påverka heller. Så den avvägningen måste man också göra.

LÄS MER:Kinas ambassadör i stor GP-intervju – riktar hård kritik mot media, politiker och Gui Minhai

LÄS MER:Relationen med Kina – detta har hänt

ANNONS