LÄS MER: Gatukonst ska förena Göteborg och Borås – på Landvetter
Bil efter bil kör in genom de höga garageportarna och förbi Stockholms-konstnären Lina Jansson som precis håller på att slutföra sitt verk ”Fanfar”, en väggmålning föreställande två gubbar som blåser trumpet.
– Jag tänker att det är något trevligt att möta när man kör in här. Parkeringshus är ju väldigt mörka, tråkiga och smutsiga överlag. Jag ville göra något som sätter färg på det, säger Lina Jansson.

Hon är en av de tio konstnärer som valts ut för att förgylla parkeringshuset i år i projektet Art made this. De första verken kom till här redan 2018 och nu finns närmare 40 stycken att kika på.
– Vi ville skapa en intressant yta och göra det mer attraktivt för ögonen och besökarna, de som parkerar här. Men även för de som inte gör det. Alla ska kunna komma hit och kolla en sväng. Det ska vara som ett galleri mitt i centrala Göteborg, säger initiativtagaren Ali Davoodi.
Mer än bara målningar
Till en början var det mest väggmålningar man riktade in sig på och det är fortfarande det som dominerar. Men här finns också en ljusinstallation av neonkonstnären Josefin Eklund och stora stickade blommor av Emma Hasselblad. Målet är att så många konstuttryck som möjligt ska kunna ta plats. Det sista verket för i år kommer bli en 3D-printad skulptur av Mikaela Stenfalk mitt i den spiralform som utgör parkeringshuset.
– Den ska hänga i olika trådar här från taket. Så du ska kunna se den från femte våningen och när du står här på första. Du ska kunna gå till en ny våning och se en helt annan del av verket, berättar Ali Davoodi.

LÄS MER: Här är alla nya gatukonstverk i Göteborg
I ett hörn på andra våningen håller textilkonstnären Ellen Dynebrink på att sy klart det sista på sitt verk ”Decisions 2” som är gjord i lappteknik och föreställer underkanten på en gardin.

– Det blir kul med de här mjuka textilierna och färgerna i just ett parkeringshus. Det är betong och bilar och jag har liksom jobbat med fluffig fleece och glansig polyester i rosa nyanser. Och även superglansig lack där, säger Ellen Dynebrink och pekar.
– Så det blir en kontrast men det finns också någon slags ambivalens i det, med det här i mjuka i det hårda.
Känns det inte jobbigt att sätta upp det så öppet om någon skulle komma och förstöra det?
– Jo, det känns jätteläskigt. Men också skönt på ett sätt att släppa kontrollen och se vad som händer. Många som passerar här i sina bilar är väl kanske inte de som vanligtvis går på gallerier. Det är väldigt kul att få nå ut på ett annat sätt, säger Ellen Dynebrink.
Lägre tröskel med konst i p-hus
Videokonstnären Sarah Schmidt är inne på samma spår. Hon tycker att det blir inkluderande att verken sätts upp här.
– Det blir inte den där tröskeln. Kolla liksom, det är en parkeringsplats och så himla många olika uttryck. Min pappa var här och kollade, han var helt lyrisk!
Hennes verk ”Privileged consumption in the years of contemplation” finns på fjärde våningen och består dels av nio stora stillbilder med storslagna vyer över amerikanska kanjoner uppsatta på en rostbrun platta. Men när allt är klart kommer det också finnas en qr-kod där man kan se själva videon.

– Det handlar om olika ställen i USA som man åker till för att hitta sig själv. Ställen och energifält som alltid har funnits där enligt ursprungsbefolkningen men som nu lockar dit väldigt mycket rika människor, säger Sarah Schmidt.
LÄS MER: Artscape gör flera nya jättemålningar i Göteborg
Bara kvinnliga konstnärer
Projektet Art made this har genom alla år enbart ställt ut konst gjord av kvinnliga konstnärer och så även i år.
– Jag kände att tjejerna inte kom fram riktigt och att jag som kille bär ett ansvar. Det här var ett bra sätt att se till att folk får betalt och blir erkända, säger Ali Davoodi och fortsätter:
– Sen vet jag inte, i framtiden kommer det nog bli en mix. Vi är inte ute efter att exkludera eller stänga några dörrar, men till en början ville vi visa den här saknade länken. Det här är mitt sätt att bidra till att det går åt rätt håll.
Årets konstnärer i Art made this:
Sara Ocklind, Ruth Waters, Sarah Schmidt, Lina Jansson, Giulia Barbro Maria Cairone, Fanny Saga, Ellen Dynebrink, Isabel Fahlén, Palina Piakarskaya, Mikaela Stenfalk.
Konsten finns i P-huset Perukmakaren på Östra Larmgatan 3 i Göteborg.
Art made this är ett samarbete mellan kreatören Ali Davoodi och fastighetsägaren Vasakronan.
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.