Gör om Postgatan till museigata. Ett av de handfasta råden från stadsbyggnadskontorets city-analyser från 80-talet.
Gör om Postgatan till museigata. Ett av de handfasta råden från stadsbyggnadskontorets city-analyser från 80-talet. Bild: Robin Aron

10 tips för att göra Göteborgs stadskärna bättre

Redan på 1980-talet visste man hur staden kunde bli en mer levande plats. Men än så länge har inte mycket realiserats.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Handeln i city har problem. Det hade den före coronan och det har den i än högre grad i dag och precis som alltid klagas det på bristen på parkeringsplatser, ”tillgängligheten måste bli bättre”, något Trafiknämnden försökte fixa i maj och juni genom att sänka p-priset från trettio till tio kronor på Grönsakstorget, Kungstorget och vid Stora Teatern.

Jag tänker, ta bort de där p-platserna i stället.

Förra veckan sprang jag på en vän som jobbade på stadsbyggnadskontoret i sin ungdom och som hade rensat i bokhyllan och undrade om jag inte hade nytta av kontorets utförliga city-analyser, gjorda mot slutet av 1980-talet, före Vallgatans och Magasinsgatans upprustning men efter att Nordstans köpcentrum helt förskjutit handelsbalansen bort från Kungsgatan. Tre blåvita foldrar och en svartvit, fullproppade med intressanta iakttagelser (inte sällan skrivna på rim!) författade av framförallt planarkitekten Göran Wallin.

ANNONS

Om handlarna vill veta varför kundunderlaget sviktar i city – flödena hade minskat med drygt 30 procent redan före pandemin – är det här de ska leta. Här presenteras det ena lockande förslaget efter det andra. Några exempel:

• Återskapa Kungstorgets basarlänga, den halvmåneformade byggnaden som huserade nästan 80 småbutiker och ramade in torghandeln fram till rivningen 1966; ”På så vis tror vi att torget kan bli mer levande och lockande”.

• Bygg en restaurangpaviljong intill Feskekörka och ett kulturhus på parkeringsplatsen vid Rosenlundsbron. Och mittemot, på andra sidan vallgraven, ta bort parkeringarna från Pusterviksplatsen och skapa ett trädkantat promenadstråk längs kajen. ”Blåvitmålade stolpar för båtförtöjning bör stå i rad i kanalen.”

• Upprusta den västra delen av Kungsgatan och tydliggör dess karaktär som stråk bort till Järntorget och Linnégatan. ”Vi har inget emot att Nordstan går bra, men vi vill också att sydvästra city ska leva.”

• Gör om Postgatan till museigata, ge den sekelskifteskaraktär hela vägen från Nordstan förbi Kronhuset bort till älven, den sträcka som närmare en miljon amerikautvandrare traskade med sina koffertar från centralstationen.

• Bygg bostäder i city; ”Vi bör ständigt pröva att ’bostadisera’ kontorsytor.”

• Återskapa Östra Hamngatans kanal.

• ”Kungsportsplatsen bör ha en fontän.”

ANNONS

• Skapa en barockpark framför Stora Teatern.

• Anlägg fler parker. Plantera dekorationsträd där utrymme finns. Och – intressant med tanke på den aktuella renrakningen av Brunnsparken – ”Naturligtvis ska vi behålla de träd som finns i stenstaden.”

• Slå vakt om specialbutikerna; ”Titta på stan, vad är det man gör?/Att ta bort små butiker tycks gå som smör!”

Fantastiska idéer allihop. Allihop avsedda att göra innerstaden mer attraktiv. Men allihop orealiserade. Och allihop bortglömda, verkar det, offrade på älvsträndernas asfaltsvidder, borttappade bland Gårdas kontorsskrapor. När senast hörde du stadsbyggnadskontoret fördjupa sig i sådant som markbeläggning, lyktstolpar, butiksskyltar, planteringar…? För Wallin och hans kloka kompani är det i den lilla skalan stadens själ ruvar.

Vad gjorde den reducerade p-avgiften för skillnad? Jag ringer handelsorganisationen Göteborg Citysamverkan. ”Ingen alls”, blir svaret.

Läs mer av Mark Isitt:

LÄS MER:Göteborgarna behöver utomhusbassänger i hamnen

LÄS MER:Hisingsbron är en symfoni i cement och asfalt

LÄS MER:Brunnsparken behövde rustas upp, inte förintas

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS