– Det handlar om trovärdighet, och den för publicistiken viktiga brandväggen mellan ägare och journalister, säger Bulletins chefredaktör Ivar Arpi till GP om den infekterade konflikten mellan redaktions- och tidningsledning.
– Det handlar om trovärdighet, och den för publicistiken viktiga brandväggen mellan ägare och journalister, säger Bulletins chefredaktör Ivar Arpi till GP om den infekterade konflikten mellan redaktions- och tidningsledning. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Krisen på Bulletin ännu olöst

Framtiden för nättidningen Bulletin är oviss. Striden som i veckan trappats upp mellan styrelse och redaktionsledning pågår för fullt.
– Tidningens ledning, till skillnad från dess redaktionsledning, arbetar på en konstruktiv lösning, skriver Bulletins vd Pontus Tholin till GP.

ANNONS
|

Den interna strid som rasat på nättidningen Bulletin en tid blev i veckan offentlig, sedan en artikel publicerats i branschtidningen Journalisten. Under torsdagen publicerade Journalisten ytterligare en text om den infekterade situationen.

LÄS MER:Bråket på Bulletin eskalerar mellan redaktion och ägare

GP kunde 9 mars berätta om konflikten, som gäller kontrollen över Bulletins redaktionella innehåll. 18 januari uppmanades dåvarande chefredaktören Paulina Neuding av vd Pontus Tholin att ”ta en paus” som chefredaktör och ansvarig utgivare. Detta efter ett bråk om en krönika som publicerades på Bulletin av vd:n själv utan chefredaktörens godkännande.

Liten ordlista:

Chefredaktör: den person som har den högsta journalistiska funktionen på en tidning, tidskrift eller annan media. Ibland är denne även ansvarig utgivare.

Tidningsägare: Tidningen Bulletin grundades i december 2020 av trion Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Thomas Gür med Paulina Neuding som chefredaktör. I dag äger Sanandaji, Tholin och Atta Tarki 70 procent av aktierna i Bulletin AB.

Ansvarig utgivare: "Det är utgivaren och ingen annan som ytterst bestämmer vad som ska stå i tidningen eller vad som ska sändas ut. 'Intet däri får införas mot utgivarens vilja' som det står i lagen.

Utgivaren kan stoppa en artikel helt och hållet, även mot ägarens vilja. Däremot kan inte VD eller annan ägare av skriften stoppa en för ägaren misshaglig artikel mot ansvarig utgivares vilja." (Källa: Journalistförbundet)

En viktig brandvägg

Av mejl som GP fått ta del av framgår att Paulina Neuding och vd:n Pontus Tholin har helt olika uppfattningar om vad en chefredaktör har för befogenheter och vad utgivaransvar innebär. 12 februari tog i stället Ivar Arpi över som chefredaktör.

ANNONS

Redaktionens tongivande skribenter är inte bara upprörda över behandlingen av Paulina Neuding utan också över att ägarna fortsatt blandar sig i det redaktionella arbetet.

– Det handlar om trovärdighet, och den för publicistiken viktiga brandväggen mellan ägare och journalister, säger Bulletins nuvarande chefredaktör Ivar Arpi till GP.

LÄS MER:Ivar Arpi och Alice Teodorescus agerande hedrar dem

Redaktionsledningen kräver nu att företagets vd avgår och att bolagsstyrelsen ombildas. Ett krav Tino Sanandaji, grundare och delägare i Bulletin, avvisar i ett inlägg på Facebook.

”Inblandade opinionsskribenter får gärna skriva i Bulletin, men har krävt att styra tidningen och avsätta VD och styrelseordförande, en orimlig krav” (sic) slår han där fast.

”Trist sojabaserad lättmjölk”

I inlägget beskyller han sin egen tidnings nyhetsdel för att ha ”levererat trist sojabaserad lättmjölk och ställt till en plagiatskandal”. Han kallar också den nuvarande chefredaktören Ivar Arpi för ”lögnare”.

”Arpi är en duktig opinionsbildare, men har aldrig varit chef, och visade sig tyvärr olämplig i rollen då han ofta slirar, speciellt när han är uppjagad och pressad.” skriver Tino Sanandaji bland annat.

LÄS MER:Bulletin plagierade nyhetsartiklar

När GP når Bulletins chefredaktör Ivar Arpi hoppas han på en snar lösning av krisen, för tidningens skull, och en mer professionell inställning i styrelsen till journalistiska grundprinciper.

Kan du fortsätta som chefredaktör fast en ägare offentligt kallat dig ”lögnare” och ”olämplig”?

ANNONS

– Jag agerar inte efter några Facebook-inlägg utan fortsätter som chefredaktör. Tills jag får andra direktiv har jag ett jobb att sköta.

Vad händer just nu på Bulletin?

– Jag har läst Tino Sanandajis kommentar och inväntar besked. Jag förväntar mig att bli informerad, och det på ett korrekt sätt, om vad ägarna vill göra med Bulletin framöver. Jag sköter inte själv affärer via Facebook.

”Försåtligt och ensidigt”

Bulletins vd Pontus Tholin talar i ett sms till GP för hela bolagsledningen:

”Med anledning av att fackföreningstidningen Journalisten i tisdags valde att publicera en försåtligt ensidig framställning av en intern konflikt inom Bulletin, vilken övriga media lika glatt som okritiskt spann vidare, vill jag kort klargöra att tidningens ledning, till skillnad från dess redaktionsledning, med största allvar arbetar på en konstruktiv lösning i syfte att värna bolagets anställda, tidningens varumärke samt framförallt Bulletins prenumeranter.”

LÄS MER:Ivar Arpi lämnar Svenska Dagbladet

Ivar Arpi, liksom övriga på Bulletin, har under torsdagen fått ta del av samma synpunkter från bolagsledningen.

– Jag är glad att Pontus Tholin har en konstruktiv attityd och jag hoppas, precis som han, att vi kommer fram till en lösning som alla kan acceptera, säger han.

Fotnot: GP har utan resultat sökt Pontus Tholin för att ställa följdfrågor om hans sms och om Bulletins framtid.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS