Kravet till Disney: Upphovsrättsskydda inte asagudar

I sociala medier har en stor namninsamling börjat spridas med mer än hundratusen underskrifter. Målet? Att stoppa Disney från att upphovsrättsskydda asagudar som Tor och Loke, skriver SVT.

ANNONS
|

Marvel har länge skapat diverse superhjältefilmer, flera av dem med fokus på asagudar som Tor och Loke.

Nyss hade den nya tv-serien ”Loki” premiär på strömningstjänsten Disney+. Den handlar om asaguden Loke och dennes tokiga uppsåt.

Sedan premiären har flera olika illustratörer gått ut och sagt att deras verk som bland annat föreställer just Loke har tagits bort från flera sajter.

Anledningen är att många verkar tro att Disney äger rättigheterna till figuren Loke, och att produktionsbolaget ska ha begärt att verk utöver Disneys plockas bort. Debatten som sedan blossat upp i sociala medier lät inte vänta på sig.

ANNONS

Disney tillbakavisar

Disney tillbakavisar dock uppgifterna om att de skulle ha försökt ta bort andras verk föreställande Loke eller någon annan asagud. Trots det anser flera personer att de nordiska gudarnas frihet står på spel och en namninsamling har startats. Hittills har den fått över hundratusen underskrifter.

Flera kritiker till Disney drar också paralleller mellan oron kring Disneys användande av asagudar inom sina produktioner och att produktionsbolaget tidigare försökt varumärkesskydda bland annat ”Día de los Muertos”, den mexikanska högtiden inför lanseringen av tecknade filmen ”Coco”.

Omöjligt att äga asagudar

Enligt Sanna Wolk, professor i immaterialrätt, kan man inte varumärkesskydda en asagud, däremot kan Disney äga just sin version av till exempel Thors hammare. Men då skyddas bara just den designen som de skapat.

– Stora bolag använder ofta upphovsrätt (...) för att skaffa en större palett och få bort konkurrenter. Men man kan alltid använda sin egenillustrerade asagud. Det är inga konstigheter, men använd inte någon annans, gör din egen, säger Wolk till SVT.

LÄS MER:Disney plus når 100 miljoner prenumeranter

LÄS MER:Tv-recension: Snurrigt men charmigt med Loke

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS