Tom Hiddlestons Loke har varit bifigur i flera Marvel-filmer. Nu spelar han huvudrollen i tv-serien 'Loki'. Pressbild.
Tom Hiddlestons Loke har varit bifigur i flera Marvel-filmer. Nu spelar han huvudrollen i tv-serien "Loki". Pressbild. Bild: Marvel/Disney

Tv-recension: Snurrigt men charmigt med Loke

Än så länge ser det lovande ut. Serien "Loki" med Tom Hiddleston är ett lika charmigt som obegripligt tillskott till Marvels filmuniversum.

ANNONS

Detta har hänt: Loke ströps till döds av Thanos i "infinity war", men efter att Iron Man och Ant-man rest tillbaka till strax efter Lokes misslyckade utomjordingsattack mot New York 2012 för att med hjälp av tesserakten ändra historien och rädda resten av Avengers från Thanos utrensning i framtiden, snodde i stället dåtidens Loke stenen i kaoset och använde den för att fly genom en portal, vilket skapade en parallell Loke, som nu har fått en egen tv-serie på Disney Plus.

Känns allt glasklart så här långt? Bra.

Loke dimper ner någon helt annanstans i både tid och rum. Men hans planer att erövra världen går i stöpet och i stället blir han bryskt frihetsberövad av TVA, en myndighet med ansvar för att skydda den förutbestämda tidslinjen. Han får dock en chans att göra comeback när TVA-byråkraten Mobius M Mobius, spelad av en lågmält charmig Owen Wilson, behöver hans hjälp för att utreda en serie allvarliga brott mot tidslinjen.

ANNONS

Allt det här är väldigt snurrigt – i alla fall för den som inte läst serietidningarna, och i alla fall än så länge. Den filosofiska ansatsen med tidsresor, livet, universum och allting känns både kul och ambitiös, men den är lite mastig att tugga i sig tillsammans med flera kilo bakgrundshistoria i de första avsnitten. Och om man lyckas ro i land det här metafysiska lasset återstår att se eftersom Disney bara har gjort de två första avsnitten tillgängliga för recensenter.

Loke är också en svårgreppad figur. Hans egenskaper har varit rätt flytande genom det halvdussinet Marvel-filmer där han har figurerat i som bifigur. Hiddleston är bra här, men än så länge känns han inte som en färdig huvudperson. Det må väl i och för sig vara hänt, eftersom ambivalens liksom ingår i antihjälten Lokes arbetsbeskrivning.

Charmigt är det hur som helst. Det omaka paret Wilson och Hiddleston har ett kul samspel och den visuella känslan är härligt flippad. Tänk om Christopher Nolan hade gjort några avsnitt av "Dr Who" med en stor Disneybudget.

Tom Hiddleston och Owen Wilson har ett kul samspel i 'Loki'. Pressbild.
Tom Hiddleston och Owen Wilson har ett kul samspel i "Loki". Pressbild. Bild: Marvel/Disney

Fakta: Loki

Genre: Actionäventyr

Premiär: 9 juni 2021 på Disney Plus

I rollerna: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw med flera

Regi: Kate Herron

Antal avsnitt: 6

Betyg (på de två första avsnitten): + + +

ANNONS