Ingela Ihrmans bronsskulptur ”Kortedalakrokodilen” håller just nu på att gjutas i Vadstena konstgjuteri, där bilden är tagen.
Ingela Ihrmans bronsskulptur ”Kortedalakrokodilen” håller just nu på att gjutas i Vadstena konstgjuteri, där bilden är tagen. Bild: Anna Hult Herrlander/Vadstena Konstgjuteri

Kortedala får egen krokodil – konstverket tar plats i juni

Surte har en jättelik älg i rundstav. Nu får Kortedala en krokodil i brons.
– Det är en konstgestaltning som går i dialog med platsens förutsättningar och naturen, säger konstintendent Angelica Olsson.

ANNONS
|

I juni ska Kortedalas nya konstverk ”Kortedalakrokodilen” vara på plats och avtäckas vid Förstamajgatan, i anslutning till Kortedala torg. Det var Göteborg Direkt först med att berätta.

LÄS MER:Majoritet bakom planen för Nya Konst på Götaplatsen

”Kortedalakrokodilen” är ett nytt verk skapat av Ingela Ihrman, och har ingen relation till konstnären David Löfbergs blåvita och spårvagnsinspirerade ”Kortedalahästar” som presenterades i januari.

– Nej det är ingenting som vi har styrt på något sätt, påpekar Angelica Olsson, intendent vid kommunens konstenhet Göteborg Konst som har lett processen på uppdrag av det kommunala fastighetsbolaget Göteborgslokaler.

LÄS MER:Göteborg är bäst på nyskapande offentlig konst

Förstamajgatan var tidigare ett undanskymt tillhåll där det ska ha förekommit droghandel, men i dag är området upprustat och förvandlat till en öppen yta med fri sikt åt flera håll. Det ville man lyfta fram från Göteborg Konst.

ANNONS

Kommunen beställde ett konstverk – inte specifikt en krokodil

– Göteborg Konst hade ett önskemål om skapa en konstgestaltning som på något sätt tar upp hela platsen men som också blir ett organiskt inslag i förhållande till den här väldigt geometriska och arkitektoniska omgivningen. Det finns mycket natur närvarande i Kortedala och ett skogsparti alldeles bakom platsen som också borde komma fram i verket, säger Angelica Olsson.

Och då tänkte ni att en krokodil blir bra?

– Det är faktiskt inget som vi har detaljstyrt eller bestämt. Däremot såg vi gärna ett konstverk som gick i dialog med platsen och naturen på något sätt. Kanske ett visuellt helhetsgrepp där en gestaltning binder ihop olika delar till en rumslighet. Det betyder inte att det måste vara ett djur, men ett verk som är organiskt i någon form.

Så ni visste inte att det var en krokodil ni köpte?

– Nej, vi beställde inte ett färdigt verk utan upphandlade ett konstnärskap, understryker Angelica Olsson.

LÄS MER:Skandal eller succé – norsk gallerist retar konstvärlden

Faktum är också att ”Kortedalakrokodilen” egentligen inte är någon krokodil alls, utan ett konstverk skapat utifrån en kostym som Ingela Ihrman själv har använt och gjort performance med.

Krokodilen i Kortedala väcker många frågor

På Göteborg Konsts Facebooksida beskriver konstnären den 3,5 meter långa, ärggröna bronsskulpturen snarare som en person som ”klätt ut sig i en egentillverkad krokodilkostym och sedan lagt sig på mage utanför socialkontoret.”

ANNONS

– Om man tittar närmare ser man att det sticker ut bygghandskar från krokodilen och att det verkar som att det är någon som har klätt ut sig, säger Angelica Olsson.

Eller att någon har blivit uppäten?

– (skratt) Så kan det vara. Det är ett verk som ställer många frågor.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS