Kontroverserna kring Fröken Snusk: detta har hänt

Artisten Fröken Snusk har råkat illa ut den senaste månaden. Arga ledarredaktioner, polisanmälningar från småländska byar, folk som menar att hon ska portas från Melodifestivalen. Vad har egentligen hänt? Och hur nära är hon att ställas inför rätta?

ANNONS
|

Allting inleds utan förvarning. Duon Fröken Snusk och Rasmus Gozzi får plötsligt flera låtar borttagna från Spotify, den fjärde januari i år. Detta på grund av lyssningssiffror som misstänks ha dopats, till låtar som ”Rid mig som en Dalahäst” och ”Gynekologen”. Det ska handla om hundratusentals strömningar, berättar Dagens Nyheter.

Nyheten om duon väcker genast uppståndelse. Tidningarna begår analys. Spotify väljer att inte kommentera. Ett par dagar senare publiceras en text av Expressens ledarredaktion, som förkunnar att Fröken Snusk bör ”kastas ut ur Melodifestivalen”.

I samma text dras en mindre koppling mellan artistens situation och kriminell gängverksamhet. Ledarsidan skriver bland annat, i ett längre resonemang om köpta strömningar: ”Man misstänker att gängen tvättar pengar från knarkhandel, rån, bedrägerier och morduppdrag genom att köpa strömningar och sedan håva in utbetalningar från bolaget”.

ANNONS

”Den fjärde februari skriver vi musikhistoria”

Snart kommer flera svar på ledartexten. Bland annat skriver GP:s Johan Lindqvist: ”Att en anonym (!) och Prussiluskan-präktig ledarskribent på Expressen vill porta Fröken Snusk är lika roligt som löjeväckande”

Lindqvist säger också: ”Expressens skribenter har varken tid eller lust att ta reda på fakta. De tutar på enligt devisen ”vi vet inte om det är sant men det är för jävligt ändå” och kräver att SVT ska slänga ut Fröken Snusk från Melodifestivalen”

Rasmus Gozzi rider vidare

En vecka senare kommer Fröken Snusk med ett glädjebud. Hon publicerar ett inlägg på sociala medier, och lovar där två saker: hennes musik återvänder till Spotify den fjärde februari. Hon och Rasmus Gozzi ska också skapa musikhistoria tillsammans.

”Jag har världens bästa nyhet! 4 februari släpper vi 490 låtar! Vilken låt saknar ni mest? 4 februari skriver vi musikhistoria!” skriver Fröken Snusk på Instagram.

Rasmus Gozzi tillägger följande i ett eget inlägg: ”Vi kommer fortsätta rida på vår dalahäst!”

Dubba polisanmälningar – en av dem från Ljungby

Fröken Snusks musik skall alltså komma tillbaka den fjärde februari. Kanske borde allting därför lugna ner sig. Så tänker man, men har fel.

För den 17 januari meddelar Amuse, som har distribuerat Fröken Snusks musik, att de avbryter samarbetet med artisten. Dagen efter går branschorganisationen IFPI ut med ett ännu bryskare meddelande: de överväger att polisanmäla Fröken Snusk, på grund av de misstänkt köpta lyssningarna.

ANNONS

– Det har aldrig testats rättsligt i Sverige tidigare, säger vd Ludvig Werner till SVT.

Fräken Snusk är känd för ”Rid mig som en dalahäst” och ”Gynekologen”
Fräken Snusk är känd för ”Rid mig som en dalahäst” och ”Gynekologen” Bild: Henrik Montgomery/TT

19 januari sker sedan något ännu mer oväntat: ”Rid mig som en dalahäst" är tillbaka på Spotify. Men nu i stället med den lätt kalibrerade titeln "Dalahäst".

Låten utges av Dalahäst records i stället för Gozzi Records, och går i något högre hastighet. Dessutom ska den vara skriven av okände Oscar Ek, och inte Rasmus Gozzi samt André Zuniga. Ingen av de involverade har lämnat en förklaring eller kommentar.

Senare samma dag kliver en oväntad aktör in i handlingen: den småländska byn Ljungby. Ljungby kommun menar att nikotinfritt snus har sålts under Fröken Snusks konsert i staden, den 26 december 2023, utan tillstånd från ansvarig myndighet. Därför har kommunen polisanmält artisten.

Så vad kommer ske härnäst?

Allt vi vet med säkerhet är att Fröken Snusk ska tävla i Melodifestivalens andra delfinal den 10 februari.

Rasmus Gozzi och Fröken Snusk har arbetat ihop i runt två år. Gozzi har också släppt låten "Strypsex i ditt garage" tillsammans med Dogge Doggelito.

LÄS MER:Senaste nytt om Melodifestivalen

LÄS MER:Fröken Snusk planerar comeback efter Spotifys stopp

LÄS MER:Självklart ska Fröken Snusk få tävla i Melodifestivalen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS