Johan Lindqvist: Självklart ska Fröken Snusk få tävla i Melodifestivalen

Fröken Snusk gör kaos med Melodifestivalen redan innan tävlingarna har börjat. Vilket såklart är precis som det ska vara. Att en anonym (!) och Prussiluskan-präktig ledarskribent på Expressen vill porta henne är lika roligt som löjeväckande, skriver GP:s Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En sak ska vi ha helt klart för oss. Som maktbalansen ser ut just nu behöver Melodifestivalen och SVT sin Fröken Snusk mycket mer än tvärtom.

Hon kan utan problem rida runt på landets nattklubbar och bygdegårdar ytterligare några år innan hon tröttnar och återgår till ett mer normalt liv. Med tryggad ekonomi.

Melodifestivalen däremot har äntligen inte bara lyckats snärja en artist som befinner sig på någon slags, visserligen märklig, peak i karriären utan dessutom kan bidra med riktigt kaos till tävlingen.

En artist som tar plats i nyhetsflödet av besvärliga anledningar.

Inte sedan Thorsten Flinck travade runt barfota och utan synbar riktning i Växjö 2012 har det funnits någon som känts i alla fall en smula osäkrad och oberäknelig.

För ärligt talat. Givet att Mellon slentrianmässigt brukar kallas för ”spektakel” och ”cirkus” har det varit extremt slätstruket på senare år. Jämfört med galenskaperna andra tävlande länder har ställt på scenen belönar Melodifestivalen alltjämt det bredaste och duktigaste.

ANNONS

Alla artister är ordentligt drillade i att infinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle och dessutom uppföra sig städat. Inte sedan Thorsten Flinck travade runt barfota och utan synbar riktning i Växjö 2012 har det funnits någon som känts i alla fall en smula osäkrad och oberäknelig.

Fröken Snusk och hennes kompanjon Rasmus Gozzi har fått sin musik bortplockad från Spotify. Aftonbladet och Dagens Nyheter har rapporterat om att det sägs bero på dopade strömningar. Spotify kommenterar inte det hela. Det gör man aldrig.

Men det gör Expressens ledarredaktion och det med brösttoner som skulle få såväl Jan Johansen som Martin Stenmarck att vika ned sig. Ledarskribenten, som underhållande nog precis som Fröken Snusk väljer att vara anonym, drar en halsbrytande koppling till tidigare avslöjanden från Svenska Dagbladet om att den organiserade brottsligheten tvättar pengar genom att köpa streams åt gangsterrappare.

Expressens ledarredaktion tutar på enligt devisen ”vi vet inte om det är sant men det är för jävligt ändå”

Ledarredaktionen har förstås ingen aning om något ens snarlikt ligger bakom Fröken Snusks avstängning. Det konstaterar de själva.

Men Expressens skribenter har varken tid eller lust att ta reda på fakta. De tutar på enligt devisen ”vi vet inte om det är sant men det är för jävligt ändå” och kräver att SVT ska slänga ut Fröken Snusk från Melodifestivalen.

ANNONS

Det är slappt, dåligt, korkat och Prussiluskan-präktigt.

Och ingenting Melodifestivalens ansvariga ska bry sig om. Omvänd bevisbörda gäller inte i schlagern oavsett vad Expressens ledarredaktionen vill.

Nä, nu när SVT satt sig på dalahästen får man faktiskt med glädje rida den hela vägen hem till Friends... förlåt... Strawberry arena.

Det blir kul.

LÄS MER:Senaste nytt om Melodifestivalen

LÄS MER:Fröken Snusk planerar comeback efter Spotifys stopp

LÄS MER:Visa världen vår usla smak – ta Fröken Snusk till Eurovision

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS