Konstnärerna: Politiker ska låta bli skulpturer

I sin sista motion som kommunpolitiker kräver Feministiskt initiativs Stina Svensson att skulpturen ”Sittande flicka” ska flyttas från rådhuset, eftersom den är ”en symbol för bristen på jämställdhet i Göteborgspolitiken”.
– När FI gör sådana här utspel blir det svårt att kritisera partier som SD när de gör liknande uttalanden, men med annan politisk kulör, säger konstnären Arvida Byström.

ANNONS

Feministiskt initiativs Stina Svensson har lämnat in en motion om att flytta skulpturen ”Sittande flicka” från rådhusets innergård, där den stått sedan slutet av 1930-talet. Hon föreslår att statyn byts ut mot ett verk som inte är en del av ”det strukturella förtrycket av kvinnor”.

Både kulturnämnden och kommunstyrelsen vill avslå motionen och politiker från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna har uttryckt sin skepsis.

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, som väckt stor uppmärksamhet med sina fotoverk som bland annat framställt Jesus som homosexuell och drottning Silvia skrubbandes ett hakkors från golvet, håller med Stina Svensson om att skulpturen inte direkt är en representation av en kvinnlig förebild.

ANNONS

– Jag noterar att själva kroppshållningen är lite pinuppig, det är ingen stark kvinna utan en kvinna som burrar upp sig som en fågel. Men det är också en bild av en tid – när den statyn gjordes hade inte kvinnor samma rättigheter, skulle man göra en staty på en kvinna blev det lite puttenuttigt.

Liberalen hade kontroversiell tavla i arbetsrummet

Men det är inte skäl nog att plocka bort skulpturen, anser hon.

– Jag skulle hellre se att man kompletterar statyn med ytterligare ett verk – be en kvinnlig konstnär göra en annan staty, som helst är lite större, och sätt bredvid. Då kan alla se att vi lever i en annan tid. Tyvärr tänker sällan politiker så.

Vad för konst borde politikerna se varje dag?

– Det är ganska ovanligt att man köper något av mig till exempel, som av vissa anses som provocerande. I de här lokalerna, där politikerna som styr landet rör sig, vore det bra med lite explosiv konst. Det modigaste jag varit med om var Birgitta Ohlsson, hon köpte in ”Nattvarden” från min utställning ”Ecce Homo” för riksdagens räkning. Den hängde i hennes arbetsrum, där hon ofta hade internationella besök – då kunde hon förklara tavlan och se hur gästerna reagerade.

ANNONS

När GP bad Göteborg Konst sammanställa en lista på stadens offentliga konstverk 2018 framkom att det fanns fler statyer av Evert Taube – tre – än av namngivna kvinnor, vilka då var två till antalet. Sedan dess har ytterligare två namngivna kvinnor tillkommit. Stina Svenssons motion föreslår att staden gör en egen, liknande inventering.

Wollter: ”Inte nödvändigtvis fel med nakna kvinnor”

Representation i det gemensamma stadsrummet är viktig, anser konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter. Hon påpekar att Göteborg knappast är ensamma om att domineras av nakna, icke namngivna kvinnoskulpturer.

– Det stämmer överens med hur kvinnor tidigare skildrats, men även hur de systematiskt raderats, förminskats och skrivits ut ur historien. Tack och lov kan historien skrivas om, bli mer rättvisande och sann. Kvinnor med namn stiger fram ur dunklet! Det betyder inte nödvändigtvis att det är fel med skulpturer av anonyma nakna kvinnor men det betyder definitivt att vi i dag kan se till att det inte är de som är i majoritet.

Debatten om offentliga konstverk har i ett par år varit hätsk i framför allt USA och Storbritannien, där udden varit riktad mot ländernas rasistiska och kolonialistiska historia. Under Black lives matter-demonstrationerna sommaren 2020 vältes en staty av slavhandlaren Edward Colston i Bristol och flera statyer av Christopher Columbus vandaliserades i olika amerikanska städer.

ANNONS

I Sverige kom diskussionen att handla om statyer av Carl von Linné, som sades representera Sveriges rasbiologiska historia.

Men att rikta kritiken direkt mot konstverken kan vara en farlig väg att gå. Det anser konstnären Arvida Byström, som väckt uppmärksamhet världen över med verk som borrar i vår relation till kvinnokroppen.

– Jag tycker alla delar av den politiska skalan ska se upp för att lägga sig i konstens innehåll. När FI gör sådana här utspel blir det svårt att kritisera partier som SD när de gör liknande uttalanden, men med annan politisk kulör, säger hon.

Stör sig mer på titeln är skulpturen

Liknande tankar har Sarah Cooper, som i regel syns tillsammans med sin konstnärspartner Nina Gorfer i duon Cooper & Gorfer.

– Jag är lite känslig för ”cancel culture”, att ta bort något man är obekväm med och att vi bara ska ha saker som överensstämmer med ”våra värderingar”. Våra politiker just nu är ganska liberala, men tänk om de inte var det.

Liksom Elisabeth Ohlson Wallin ser hon hellre att man kompletterar konst än raderar ut det som har varit. Hon tar ett exempel från Wall street i New York, där en staty av en attackerande tjur fick en syskonstaty i form av en flicka som stod bredbent framför tjurens horn.

ANNONS

– Det blev direkt en tydlig dialog med ”Charging bull”, som handlar om girighet, pengar, manligt och machokultur. När man satte en flicka framför den skapar man en dialog där ”Charging bull” försvagas genom konst och inte politik, säger Sarah Cooper.

När hon får se en bild på ”Sittande flicka” finner hon den, till skillnad från Elisabeth Ohlson Wallin, kraftfull snarare än svag.

– Det är en stark muskulös kvinna. Jag blir inte upprörd av den. Kanske är det skaparens värderingar jag borde bli upprörd över, men jag vet inte vem han var eller hur han såg på kvinnor. Det är snarare namnet som stör mig. Ordet ”flicka” låter lite nedsättande, som ”lilla vän”.

Hon ser en möjlighet att belysa hur mycket som hänt under de nästan hundra år som gått sedan skulpturen gjordes.

– Om vi glömmer vår historia, och tar bort historien kommer vi inte veta om vilka misstag vi tidigare gjort.

Vilket slags konst tycker du våra politiker borde omges av?

– Jag tycker att konsten politikerna ska se både ska vara i konflikt och i linje med deras värderingar. Den ska utmana att se saker på ett annat sätt. Du ska diskutera den, inte sopa den under mattan.

ANNONS

LÄS MER:Kravet: Ta bort naken kvinna ur maktens högborg

LÄS MER:Vad har ”Sittande flickan” gjort för ont?

LÄS MER:Arvida Byström teamar upp med sexdockan Harmony

LÄS MER:Cooper & Gorfers kvinnoporträtt utforskar migration

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS