Konstnärer sökes till Masthuggets nya P-hus

Nio våningar högt med plats för 700 bilar. Masthuggskajen ska få ett nytt parkeringshus – och kommunen behöver sex konstverk på temat luft, ljud och ljus.
– Alla yrkesverksamma konstnärer är välkomna att söka, säger Sarah Hansson på Göteborg konst.

ANNONS
|

Som ett led i den stora omgörningen av Masthuggskajen ska Göteborgs kommun bygga ett nio våningar högt parkeringshus med plats för 700 bilar. Där ska också inrymmas restaurang, gymnastiksal och en takterrass, samt kontorslokaler och utrymmen för kulturverksamheter.

I det nya parkeringshuset som beräknas stå klart 2023 ska det också finnas sex ”platsspecifika konstgestaltningar”, finansierade genom Göteborgs stads särskilda enprocentregel som innebär att minst en procent av byggkostnaden ska avsättas till konstverk i olika former. Därför söker Göteborg konst (en sektion inom Göteborgs kulturförvaltning) nu efter sex konstnärer. Processledaren Sarah Hansson, ansvarig för projektet, tror att många är intresserade av uppdraget.

ANNONS

LÄS MER:Så går det för Älvstaden – stadsdel för stadsdel

– Parkeringshus är spännande platser för konst och konstnärliga uttryck. Det här huset blir ju dessutom mer än bara en avställningsplats för bilar. Det ska vara levande byggnad, säger Sarah Hansson och ser konstprojektet lite som att curera en utställning.

Varje konstnär får 575 000 kronor

Tanken är att de sex konstgestaltningarna ska knyta an till tematiken luft, ljud och ljus, och bidra till att skapa ”oväntade sinnliga upplevelser” för besökarna. Konsten ska spegla miljön i parkeringshuset men också gärna säga något om Masthuggskajen och dess historia.

– Så är det absolut. P-huset kommer att ligga vid kajkanten mellan Kommersen och Amerikahuset, intill den stora trafikleden, och vi uppmanar konstnärerna att jobba utifrån den speciella miljö som finns där.

LÄS MER:Skeppsbron – prestigeprojektet som aldrig blir av

De personer som tilldelas ett av de konstnärliga uppdragen får en budget på drygt en halv miljon kronor (575 000 kronor exklusive moms) för att skapa sitt konstverk. Men för att överhuvudtaget komma ifråga och bli en av de sex lyckliga krävs att du är en ”yrkesverksam konstnär”, vilket i detta sammanhang förutsätter en avslutad konstnärlig högskoleutbildning eller att du har drivit dokumenterad kvalificerad konstnärlig verksamhet. Vanliga hobbysnajdare gör sig därmed icke besvär.

Nya P-huset döpt till Masthugget Väst

– Vi vänder oss bara till yrkesverksamma konstnärer, men ribban ligger inte särskilt högt och vi kommer nog att få väldigt många ansökningar. Det blir ett digert arbete att välja ut våra sex konstnärer, säger Sarah Hansson på Göteborg konst.

ANNONS

Ansökningstiden för konstprojektet går ut 22 september. Uppdragsgivare är Göteborgs Stads Parkering AB och det nya parkeringshuset, som kallas Masthugget Väst, byggs som en del i utvecklingen av Masthuggskajen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS