Klassiskt "tantsnusk" blir teater

På lördag har Grottbjörnens folk premiär. "Det kan nog bli en och annan blossande kind", säger trion bakom uppsättningen.

ANNONS
|

Amerikanska författaren Jean M. Auels bokserie om grottflickan Ayla var sin tids "50 nyanser av honom". Att många kritiker nedsättandestämplade stenåldersskildringensom pornografisk, skräplitteratur och tantsnuskpå grund av de explicita sexscenernakunde inte hindra dess massiva försäljningsframgångar under 1980-talet, eller att den gavhutlöst många unga vuxna derasförsta möte medskönlitterärasexscener(samteventuellten något skev historiesyn).

1986 komfilmen Grottbjörnens folk med Daryl Hannah i huvudrollen, baserad på den första boken i sviten – och den mjukt erotiska stenålderslitteraturens popularitet fortsatte att skjuta i höjden.

LÄS MER: Grottbjörnens folk blir tv-serie

Nu introduceras Ayla och hennes stamsaga för en ny generation i Sverige, som inte behöver smygläsa stora dörrstoppare till böcker med ficklampa under täcket. Stockholmska Turteatern sätter nämligen upp sin fria pjästolkning av berättelsenmed premiär på lördag.

ANNONS

"Vi kommer ta Homo sapiens-publiken in i neandertalarnas grotta. Till lägereldarnas, mammutarnas och Jondalars tid", hälsar Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton från kulturkollektivet ÖFA, som har arbetat fram konceptetoch spelar huvudrollerna, i ett pressmeddelande.

Väjer inte för sexet

Till tidningen Hammarby-Skarpnäcksäger den kreativa trion bakom projektet att de vill utmana böckernas stämpel som skräplitteratur. Och sexet? Ja, det finns med. Men förmodligen inte i den massiva skalasom man kanske kan förvänta sig.

– De erotiska delarna blev uppmärksammade och populära för att det var en kvinnlig hjälte med en egen sexualitet. Det var inte som att bokhyllorna dignade med sånt när vi växte upp. Vi får följa Ayla genom livet och hon är extremt kompetent. Men självklart är det sexuella uppvaknandet en viktig del i varje ung människas liv och det väjer vi inte för, säger de till tidningen.

Hur generad kommer publiken bli?

– Det kan nog bli en och annan blossande kind. Men snarare av glädje, för vi jobbar inte med genans eller skam. Tvärtom. Vi vill frigöra oss från just det.

Pjäsen utgår från de tre första romanerna i sviten (som faktiskt begåvades med en sjätte del så sent som 2011).

LÄS MER: Recension: Jean M Auel, De målade grottornas land

ANNONS

Handlingen äger rumi förhistorisk tid, för 25 000 år sedan när neanderthalare levde sida vid sida med människoarten cromagnon som skulle utvecklas till den moderna människan. En stam neanderthalare adopterar den blonda och blåögda Ayla, som ursprungligen kommer från en grupp som de kallar "de andra" (cromagnon). Aylas liv med stammen präglas av stora utmaningar, varav den största är framtida klanledaren Broud som utnyttjar henne sexuellt och låter henne lida för hans svartsjuka.

Texten fortsätter efter trailern.

Blir tv-serie

2015 blev det klart att Auels romaner också ska bli en tv-seriemed Millie Brady i huvudrollen, mest känd för sin roll ifilmenPride and prejudice and zombies. Omstöpningen till serieformat görs av författaren Linda Wolvertoon, som senast skrev manus tillMaleficient.

Serien ska främst hämta inspiration från den första delen i romansviten, den som kort och gott heterGrottbjörnens folk, och som sedan åtföljdes avHästarnas dal, Mammutjägarna, Stäppvandringen, Nionde grottanochDe målade grottornas land. Jean M Auel, nu 81år gammal, är med och samproducerar.

Grottbjörnens folk i Turteaterns tappning

Urpremiär 16 september

Producerad avTurteatern, fritt baserad på romanserien Grottbjörnens folkav Jean M Auel.

Koncept, idé och medverkande:Amanda Apetrea, Lisen Rosell, Nadja Hjorton (medlemmar i ÖFA-kollektivet)

ANNONS