Jireel vägrar uppträda på P3 Guld efter ett missförstånd

Svenska hiphopscenen reagerar starkt på P3 Gulds nya priskategorier. Nu bojkottar Jireel galan 2023. Hans beslut grundar sig på ett missförstånd om att arrangörerna uteslutit enbart hiphop och r’n’b från galan.

ANNONS
|

I måndags stod det klart att P3 Guld återkommer till Partille arena nästa år. Samtidigt avslöjades några av de artister som väntas stå på scenen: Zara Larsson, Thomas Stenström, Cleo, Hooja, Olivia Lobato, Viagra boys, Sarah Klang & Deportees. Även Jireel skulle ha medverkat på galan – men rapparen väljer nu i stället att bojkotta evenemanget.

Bakgrunden är ett missförstånd. Jireel skriver på Instagram att han misstolkade en nyhet om den kommande galan. Inför 2023 har arrangörerna beslutat att dra ner antalet priskategorier till sex. De kategorier som försvinner är ”Årets pop”, ”Årets rock/metal”, ”Årets dans” och ”Årets hiphop/r’n’b”. Något kanalen ”P3 din gata” valde att berätta om i en post på Instagram. Det var där Jireel såg bilden och läste att P3 Guld är tillbaka med honom som ett toppnamn men ”utan hiphop/R&B-kategorin”.

ANNONS

Förändringen av P3 Guld har väckt starka reaktioner i sociala medier. Jireel med flera reagerade med ilska, eftersom deras första slutsats var att all hiphop och r’n’b strukits från galan. Efter att ha läst mer noga insåg Jireel att förändringen gällde fler kategorier – och att ingen genre helt uteslutits. Han är dock alltjämt irriterad på att missförståndet alls gick att göra.

Jireel: ”Jag är hiphop och hiphop är Sveriges största genre”

”Jag är hiphop och hiphop är Sveriges största genre” skriver han bland annat och fortsätter ”Jag är stolt över vår kultur och jag vill att vi behandlas med samma respekt, har samma möjligheter och förutsättningar som alla andra genres inom musik”.

Han säger sig ha kontaktat ”P3 din gata” och krävt att de tar bort det inlägg han missförstod. I stället vill han se ett nytt inlägg där det mer tydligt framgår vad som gäller.

”Men de har vägrat ta ner bilden trots all backlash de fått och därför kommer jag att vägra spela på P3 Guld-galan”, skriver han i inlägget som han avslutar med orden ”Vi är inte de svarta fåren, och ingen ska måla upp oss som de svarta fåren”.

Susanna Arpi är redaktionschef för P3 och P3 din gata i Malmö. I mejl till GP skriver hon att redaktionen redan under måndagskvällen förtydligade det aktuella inlägget.

ANNONS

Under tisdagen har de också lagt upp en Instagrampost där de svarar på frågor de fått sedan de gick ut med P3 Guld-nyheten.

Jireel skriver att han bett er ”ta ner bilden och göra om och rätt”. Stämmer det?

– Ja, personer som representerar honom har hört av sig, och vi har förstås sett hans Instagram, skriver Susanna Arpi till GP.

Hur ställer ni er till Jireels krav?

– Som vi redogör för i vårt nya inlägg så kommer vi inte avpublicera inlägget.

Där poängteras att det ursprungliga inlägget inte innehöll några faktafel (vilket vore grund för avpublicering), och att det går emot Sveriges radios publicistiska policy att ta bort enskilda inlägg för att någon, till exempel en artist, vill det.

Artisten vägrar med hänvisning till inlägget nu att spela på galan. Er kommentar?

– Det är inte en fråga för P3 Din Gata men jag vet att kollegorna på P3 för diskussioner med Jireel om missförståndet. Vad detta leder till har inte jag insyn i men jag vet att vi gärna vill att Jireel spelar på galan som planerat, skriver Susanna Arpi.

Också nyheten i sig, alltså att priskategorierna tas bort, har upprört svenska rappare, något Aftonbladet var först med att rapportera om. Onlinemagasinet Dopest skriver att P3’s beslut kan ”ses som ytterligare ett i en lång rad av försök att minska hiphopens synlighet och trovärdighet. Speciellt efter den inflammerade mediedebatten om hiphop och kriminalitet som på senare år blossat upp på nytt.”

ANNONS

Förutom Jireel rasar även Yasin över ändringarna av P3 Guld.

På Instagram har han lagt upp en bild av sina priser från musikgalan – liggandes i en papperskorg.

”Låt dem aldrig sätta ett pris på din konst”, skriver han där.

I mars 2021 vann han två priser på galan, Årets hiphop/r’n’b och Årets artist, men kunde inte närvara vid prisutdelningen då han sedan två månader tillbaka satt häktad. Senare dömdes han också för förberedelser för kidnappning av artisten Einár.

Radions musikchef: ”Alla kategorier är öppna för alla genrer”

I ett sms till Aftonbladet kommenterar Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande för P3 Guld-juryn, reaktionerna så här:

”Det är förstås tråkigt att det blir negativa reaktioner men vi var förberedda på att det kunde komma, både negativa och positiva. Det gör det oftast vid den här typen av förändring”.

Han betonar i tidningen att de valt att inte ha några ”utpekade genrekategorier”.

”Alla kategorier är öppna för alla genrer varför artister även från de genrer som nu inte har specialkategorier också kan komma att nomineras till priser”.

Tina Mehrafzoon återkommer som programledare för P3 Guld galan som äger rum i Partille den 27 januari 2023.

GP har sökt Jireel som via sin presskontakt avböjer att svara på frågor.

ANNONS

Priskategorier P3 Guld 2023:

P3 Ikon (NY)

Årets album (NY)

Årets artist/grupp (slagits ihop)

Årets låt

Framtidens artist

Guldmicken

LÄS MER:P3 Guld kommer till Partille arena 2023

LÄS MER:Nystart för Jireel: "Är på en bra plats"

LÄS MER:Gällivare-duon Hoojas snabba succé blir SVT-dokumentär

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS