Jeff Kinneys ”Dagbok för alla mina fans” älskas världen över

Snart träffar han Joe Biden i Vita huset – men först besöker han Bergsjöns kulturhus för att möta elever i mellanstadiet.
– Vi författare och publicister måste sträva efter att vara värdiga barnens uppmärksamhet, säger Jeff Kinney vars bokserie ”Dagbok för alla mina fans” är en av världens mest lästa.

ANNONS
|

Allt började på universitetet i Maryland i USA, tidigt 1990-tal. Jeff Kinney ritade då en serie för studenttidningen. Skämten kretsade kring Igdoof, en lite udda figur som just hade börjat plugga på universitetet, hans rumskamrat Ralph och livet på campus.

Följetongen blev uppskattad och Jeff Kinney drömde om att bli skämttecknare för en större dagstidning. Efter att ha blivit refuserad åtskilliga gånger utvecklade han i stället sin idé till en bok.

Jeff Kinney

Ålder: 52 år.

Är: Författare och serietecknare, mest känd för sin exempellöst framgångsrika bokserie ”Dagbok för alla mina fans” – som på engelska har titeln ”Diary of a wimpy kid”. Böckerna har sålt i över 275 miljoner exemplar och är översatta till 69 språk. Parallellt driver han också sajten/appen ”Poptropica” där barn kan läsa böcker, serier och spela tv-spel. Som mest har den haft 500 miljoner abonnenter.

Familj: Julie Kinney och två barn.

Bor: I Plainville, Massachusetts en liten ort med 9 000 invånare. På hemmaplan har han och hans fru också öppnat en liten bokhandel.

Aktuell: Besöker Kulturhuset i Bergsjön för att träffa inbjudna skolklasser i årskurserna 4 till 6. Gästar också Göteborgs stadsbibliotek och Bokmässan.

I centrum står nu en kille på mellanstadiet som lite meta-aktigt skriver och ritar berättelser hämtade ur sitt eget liv, ibland lätt och ibland svårt tillskruvat. Pojken heter Greg Heffley, och bokserien ”Dagbok för alla mina fans”.

ANNONS

Böckerna är omåttligt populära, har slukats av mer än 275 miljoner läsare världen över och översatts till 69 språk. 17 böcker har hittills hunnit komma ut på svenska och den 18:e släpps i vår.

Originaltiteln säger egentligen mer om vad det hela går ut på: ”Diary of a wimpy kid”, där wimpy kan översättas med menlös, försagd eller mesig.

– Det finns redan en massa barnböcker som lyfter fram hjältar och hyllar den som är modig, stark och populär. Jag ville skriva om en unge som var lite mer som jag var när jag var yngre, säger den ödmjuke författaren Jeff Kinney när han i samband med Bokmässan är på blixtvisit i Bergsjöns kulturhus.

Där ska han träffa elever i årskurserna 4-6, berätta om sitt skrivande, nya boken ”Fullt ös” och om sin bakgrund som serietecknare och spelutvecklare.

Jeff Kinneys böcker i serien ”Dagbok för alla mina fans” är bland de allra mest utlånade på Bergsjöns bibliotek, berättar Amanda Flinck, mångspråksbibliotekarie för barn och unga.
Jeff Kinneys böcker i serien ”Dagbok för alla mina fans” är bland de allra mest utlånade på Bergsjöns bibliotek, berättar Amanda Flinck, mångspråksbibliotekarie för barn och unga. Bild: Pernilla Löfgren

Tonen i hans ”Dagbok för alla mina fans” är informell, texten handskriven och ett komiskt beat ackompanjerar det bildburna berättandet. Det ser inbjudande ut för den som bläddrar. Böckerna är också bland de allra mest utlånade på Bergsjöns bibliotek.

Många unga killar, som i vanliga fall inte attraheras av läsning, blir nyfikna på Greg.

– Så är det, när de öppnar mina böcker verkar de tycka att de ser roliga ut. Lättillgängliga. När de sedan upplever att de läst en hel kapitelbok blir de stolta.

ANNONS

Det är toppen, menar författaren som har som ambition att få fler att börja läsa böcker tidigt – för att sedan aldrig sluta.

– De mest intressanta människorna du träffar är ju oftast de som läst mest. Läsning berikar ditt liv och det är supertrist att så många barn i dag aldrig läser utan bara kollar på video och annat.

Tv-spel på bekostnad av böcker?

När första boken kom ut 2007 var det väldigt bra tajming, berättar Jeff Kinney. Allt fler yngre läsare kände då ett sug efter visuellt berättande och grafiska romaner. Parallellt skapade han också en sajt kallad ”Poptropica” där inloggade kan läsa böcker, serier och spela tv-spel.

– Jösses, när vi var som störst hade vi över 500 miljoner abonnenter. Det var coolt att allt det där hände samtidigt.

Diskussionen om att tv-spel stjäl uppmärksamhet på böckernas bekostnad tycker han är ”komplicerad”.

– Det är klart att det är svårt för en bok att tävla med något rörligt och färgglatt på en skärm, och det blir svårare och svårare för författare att slå igenom. Vi lever i en uppmärksamhets-ekonomi där alla slåss om allas uppmärksamhet hela tiden.

Själv jobbar han mycket med humor och med att försöka fånga det självupplevda. Därför är hans bokserie fylld av pinsamma anekdoter ur hans egen familj.

ANNONS

– Jag uppmuntrar alltid barn att komma ihåg det roliga som händer dem, och sedan skriva ner det. För du äger dina ögonblick, de är en del av din berättelse.

”Fullt ös”, med originaltiteln ”Rock’n’roll”, släpptes i våras och bygger lite löst på Jeffs bror som en gång hade ett hårdrocksband.
”Fullt ös”, med originaltiteln ”Rock’n’roll”, släpptes i våras och bygger lite löst på Jeffs bror som en gång hade ett hårdrocksband. Bild: Pernilla Löfgren

Nya boken ”Fullt ös”, med originaltiteln ”Rock’n’roll”, bygger lite löst på Jeffs bror som en gång hade ett hårdrocksband.

– Han drömde om att bli stor och slå igenom. Greg är med som en iakttagare, nästan som en journalist, och allt blir lite som i filmen ”Spinal tap” om du har sett den, säger Jeff Kinney med ett flin. Han syftar på 1980-tals-klassikern där Rob Reiner som filmare följer med sitt favoritband på en turné som kantas av katastrofer.

Pekpinnar har Jeff Kinney som författare däremot svårare för:

– Många böcker – inte minst barnböcker – har något väldigt pedagogiskt över sig. De har ett budskap snarare än är underhållande. Men det är ju bara att gå till sig själv. Som barn älskade jag fantasy – för att det var bra historier. Inte för att de ville lära mig en läxa.

Lever två liv – mellan Plainville och Vita huset

Den globala succén för hans böcker, som också filmatiserats, tar Jeff Kinney med en nypa salt:

– Jag lever numera två liv, skämtar han.

– Det ena lunkar på i den lilla småstaden Plainville där jag bor. Där lever jag som vem som helst. Ett helt vanligt liv. Sedan sitter jag plötsligt här... i Göteborg. Och om några veckor ska jag träffa Joe Biden i Vita huset. Mina böcker har blivit mitt pass ut i världen. Nu har jag rest till över 35 länder: fått se Brasilien, Kina, Chile....

ANNONS

Hemma i USA besöker han vanligtvis bara ”title one schools” – alltså de skolor som annars inte har råd att köpa in författarbesök, berättar han.

– För mig känns det viktigt att besöka ställen dit författare annars sällan tar sig – för att visa eleverna en möjlighet. Det finns så många berättelser som aldrig berättas. Jag vill peppa barn att berätta sina egna berättelser. Böcker kan dessutom skapa empati och förståelse för andra. I mitt hemland är det just nu så oerhört polariserat. Där behövs det verkligen mer empati!

LÄS MER:Vändningen: Nu ökar läsningen bland barn och unga

LÄS MER:Landströms kritik riktar sig till en uppdiktad läsare

LÄS MER:Aftonbladetkritiker lämnar i protest

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS