Internationellt upprop för att bevara Folkteatern

ETC, Europas största nätverk för offentligt finansierad teater, rycker nu ut till Folkteaterns försvar. I ett öppet brev kräver de att hyresvärden, Folkets hus, inte äventyrar teaterns existens med sina hyresvillkor.
”Det gäller att ha allmänhetens bästa i åtanke”, skriver organisationens VD Heidi Wiley.

ANNONS
|

Nätverket ETC, European Theatre Convention, skriver nu ett öppet brev till hyresvärden Folkets Hus i Göteborg och dess representanter.

I brevet, som offentliggjordes under torsdagen, riktar de skarp kritik mot den aviserade hyreshöjningen som hotar Folkteatern.

GP har tidigare rapporterat om Folkets hus planer på en kraftfull höjning av hyran för sin hyresgäst Folkteatern vid Järntorget. En förändring som teaterns VD Lotta Lekvall i artikeln kommenterade så här:

– En så radikalt mycket högre hyra har teatern ingen möjlighet att betala.

ETC: ”Teaterns verk har lyskraft”

Folkteatern är en av totalt 57 teatrar från 31 olika länder som är medlemmar i det europeiska nätverket ETC.

ANNONS

”Vi förstår av den ökande uppmärksamheten i Sverige och av vår medlem Folkteatern Göteborg att de villkor som ni, Folkteatern Göteborgs hyresvärd, har lagt fram hotar teaterns existens” skriver nätverkets VD Heidi Wiley nu i sitt öppna brev.

Av skrivelsen framgår att hon och nätverket anser att "Folkteatern Göteborg är en ytterst professionell kulturinstitution som tillhör Europas kulturella avantgarde.” De konstaterar också att ”teaterns verk har lyskraft och presenteras över hela Europa. "

Kräver att teaterns framtid inte äventyras

Nu kräver Wiley och ETC att Folkets Hus hyresförhandlingar med Folkteatern Göteborg ska gå rätt och riktigt till. Alla parter borde få komma till tals och särskild hänsyn borde ska tas till ”allmänhetens bästa” så att inte teaterns framtid äventyras, menar nätverket.

Samma synpunkter har ETC tidigare i år också framfört till Europeiska kommissionen.

Mats Arnsmar är vd för Folkets hus, Folkteaterns hyresvärd. Han delar inte teaterns representanters bild av att den hyra de föreslagit skulle vara orimligt hög.

På torsdagen hade han ännu inte tagit del av det öppna brev som nätverket ETC riktat till honom och Folkets hus i egenskap av hyresvärd för Folkteatern. Därför avböjer han att kommentera innehållet i detalj.

"Vi har ett pågående avtal till 2025, så det händer nog inte så mycket före jul”, hälsar han i alla fall kortfattat till GP via sms.

ANNONS

LÄS MER:Hyreschock hotar Folkteaterns existens vid nästa förhandling

LÄS MER:Att lägga ner Folkteatern vore en katastrof för Göteborgs kulturliv

LÄS MER:Recension: ”K” på Folkteatern i regi av Tobias Hagström-Ståhl

LÄS MER:Recension: ”Odysséen” på Folkteatern

ETC – European Theatre Convention

Grundades: 1988

Är: Europas största nätverk för offentligt finansierad teater

Samlar: 57 teatrar från 31 olika länder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS