Hyllningskonsert för Björn och Bennys låtskatt

Linnea Henriksson, Petra Marklund, Peter Jöback och Tomas Andersson Wij slår sig samman i höst för en unik konsertturné med låtar av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Premiären blir i Scandinavium den 25 oktober – om de lyckas spika låtlistan.
– Bara man radar upp hitsen täcker väl Abba fem timmar, säger Linnea Henriksson.

ANNONS
|

I 60 år har Benny Andersson och Björn Ulvaeus varit närmast lokomotiv i svensk musikindustri. Från 1960-talets Hootenanny singers och Hep stars, 70-talets internationella Abba-extas, via musikalgiganter som ”Chess” och ”Kristina från Duvemåla”, till Svensktoppfavoriten Benny Anderssons orkester (för vilken Ulvaeus ofta skriver texter).

Lägg därtill låtar som skrivits för andra artister och filmmusik.

Linnea Henriksson, Petra Marklund, Peter Jöback och Tomas Andersson Wij har att göra. I höst inleder de en tio städer lång turné med konsertkvällen ”Let the music speak”, en hyllning till Björn och Benny. Med sig på scen har de orkester, band och kör.

I maj ska de fyra artisterna ha musikmöte och sätta låtlistan, till dess har var och en i hemläxa att lyssna in sig på den digra låtkatalogen och välja sina favoriter.

ANNONS

– Det svåra blir nog att sålla bort – för bara man radar upp hitsen täcker väl Abba fem timmar, ”Chess” och ”Duvemåla” likaså. Jag är glad att vi delar på ansvaret att ha valt bort vissa låtar, säger Linnea Henriksson.

Hittade oväntad favorit

Som barn till en proggare fick hon närma sig Abba lite i smyg. Till slut var det den till synes glittriga ”Super trooper” som fick henne på fall, med sin melankoliska vers om att sakna någon från ett hotellrum i Glasgow.

– Det är så hjärtskärande. Jag drömde om att bli rockstjärna, och så sjunger någon om att det inte är så ljuvligt som man tror. De skriver väldigt självutlämnande om relationer, och det är så jag gillar att skriva själv, fortsätter Henriksson.

För scenkollegan Petra Marklund var Abba enorma under uppväxten. Men när hon började gå igenom Björn och Bennys omfattande bakkatalog upptäckte hon en oväntad första kärlek.

– Jag insåg att ”Mio, min Mio” var den första låten som jag blev helt överkörd av. Jag älskade den verkligen när jag var liten, men jag har inte vetat att det var de som skrev den. Sedan vill jag gärna lyfta fram ”Efter regnet” med BAO och ”The film I’d like to see” som de skrev till Josefin Nilsson, säger Petra Marklund.

ANNONS

”Snålar inte på krutet”

Det är United stage som satt ihop de fyra artisterna, som både kommer att framföra låtar i originalutförande och göra egna tolkningar. Tomas Andersson Wij är låtsnickaren, Peter Jöback täcker upp musikal, Petra Marklund är känd för dans- och popdängor, medan Linnea Henriksson står för textbaserad pop.

– Alla vi artister har ju rätt olika uttryck. Det är det som är så kul med vår det här, att se var låtarna hamnar någonstans. De kommer verkligen att bli spännande och hur mäktigt som helst att få jobba med det här materialet, säger Petra Marklund.

Klart är i alla fall att låtarna kommer att stå i centrum. Med storslagna musikalnummer och glittriga discodängor är det lätt hänfalla åt ren show – men det är en konsert, inte en föreställning, säger Linnea Henriksson.

– Det är inte så att vi snålar på krutet, det är konsert i arenaformat med stort band, kör och stråkar, men det känns också fint att verkligen lyfta fram låtarna och stanna rent musikaliskt i det.

Biljetterna släpps den 5 april kl 10.

Turnéplan ”Let the music speak” 2024

25/10 – Göteborg, Scandinavium

26/10 – Malmö, Malmö arena

1/11 – Helsingborg, Helsingborg arena

2/11 – Sandviken, Göransson arena

8/11 – Karlstad, Löfbergs arena

9/11 – Växjö, Vida arena

15/11 – Luleå, Coop Norrbotten arena

16/11 – Örnsköldsvik, Hägglunds arena

22/11 – Linköping, Saab arena

23/11 – Stockholm, Tele2 arena

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS