Huang Yong Ping är död – Västlänkskonsten hotad

Den fransk-kinesiske konstnären Huang Yong Ping skulle göra ett 318 meter långt skimrande pytonormskelett som slingrar sig genom den kommande Västlänksstationen i Haga. Nu har han gått bort 65 år gammal.
– Det är väldigt chockartat och sorgligt, säger Lotta Mossum, curator på Statens Konstråd.

ANNONS
|

Han har beskrivits som en av Kinas främsta avantgardistiska konstnärer. Huang Yong Ping, som såg Paris som sitt hem under en stor del av sitt liv. Dit kom han för utställningen "Magiciens de la terre" på Centre Pompidou 1989. Samtidigt som studentupproren i hemlandet slutade i massakern på Himmelska fridens torg.

Huang Yong Ping återvände inte till Kina. I stället fortsatte han att från Frankrike ifrågasätta tabun genom sin konst. Ofta med storskaliga verk inspirerade av tankar från världsfilosofins alla hörn.

Ett skimrande ormskelett

Sedan flera år tillbaka har han arbetat med konstverket "Rainbow Snake" i Göteborg. Ett 318 meter långt pytonormskelett som är tänkt att slingra sig genom den framtida Hagastationens gångar, för att skjuta upp med blottade käkar mot entrén till en cykelnedfart.

ANNONS

Skelettet ska ha en yta som skimrar som pärlemor. Ju längre ner i djupet resenären kommer, desto mer strålar regnbågsskimret.

LÄS MER:Han ska göra Västlänksstationen till ett ormskelett

När GP talade med Huang Yong Ping för ett år sedan förklarade han att han fascinerades av stationens position under kyrkan. I samtalet lyfte han ormens betydelse i kristendomen, men också i västerländsk filosofi, som i Nietzsches "Så talade Zarathustra".

– Det finns så många meningar bakom detta och för mig är historien väldigt intressant. Sen kan människor lätt säga; ”han är från Kina, det är en drake, bla bla bla”. Men det är för enkelt att läsa det på det sättet, sade Huang Yong Ping då.

LÄS MER:Så ska Västlänken fyllas med konceptuell konst

Hoppas kunna fullgöra verket

Curatorn Lotta Mossum har haft kontinuerlig kontakt med den fransk-kinesiske konstnären i snart två år. När hon för en vecka sedan fick veta att han gått bort efter att ha drabbats av en hjärnblödning, tog det hårt.

– Det är väldigt chockartat och sorgligt. Jag tänker på hans passion och hans spännande tankar. Men också hans humor och värme.

Utöver sorg väntar nu också utmaningar framöver för Lotta Mossum. "Rainbow Snake" har haft en budget på sju miljoner, gestaltningen är nästan färdig och planeringen av Hagastationen har helt utgått från att inrymma det enorma skelettet.

ANNONS

Någon reservplan för att avbryta konstverket finns inte.

Statens konstråd och Trafikverket vill nu försöka fullfölja projektet. Lotta Mossum förklarar att första steget är att komma överens med Huang Yong Pings familj, då projektet måste få deras godkännande.

– Med tanke på det otroligt chockartade händelseförloppet har vi inte velat störa familjen och begravningen hölls i dag.

– Vår önskan nu är att komma överens med familjen och sen hitta ett bra arbetsteam med folk som har jobbat nära honom. Hans fru Shen Yuan till exempel, som också är konstnär. Men det är klart att det här skakar om och vi kan inte säkert veta att det blir så.

Huang Yong Ping gick bort den nittonde oktober, vilket Kulturnytt tidigare berättat om. Han blev 65 år gammal.

LÄS MER:Adam Algotsson gör mastodontverk åt Västlänken

LÄS MER:Världskänd konstnär gör Västlänken rosa

Huang Yong Ping

Född: 1954 Xiamen, Kina

Död: 2019 Paris, Frankrike.

Under 1980-talet grundade Huang Yong Ping den postmodernistiska gruppen Xiamen Dada.

Han kom till Frankrike 1989 i samband med utställningen "Magiciens de la terre" på Centre Pompidou. Samtidigt skedde massakern på Himmelska fridens torg. Huang Yong Ping bestämde sig då för att inte återvända till Kina utan blev kvar i Frankrike.

Huang Yong Ping har beskrivits som en av Kinas viktigaste avantgardistiska konstnärer. Han arbetar ofta storskaligt och inkorporerar gärna filosofi och religion när han tar fram sina konstverk.

Fakta: Kronotopia

Kronotopia (av grekiskans chrónos - tid och topos - plats) är temat för konstprogrammet i Västlänken och Olskroken.

Programmet är framtaget av Trafikverket, Statens konstråd, Västtrafik och Göteborgs stad och syftar till att få en sammanhållen gestaltning av stationsmiljöerna.

I programmet ingår fyra större konstprojekt. Ett för varje station och ett vid Olskroken. Utöver Huang Yong Pings ""Rainbow Snake ingår också Katharina Grosses "bLink", Danh Vōs "Tongue And Groove" och Goldin och Sennebys "Evig Anställning".

Den totala budgeten för programmet ligger på 32 miljoner kronor, varav 24 miljoner kommer ur projektets budget och 8 miljoner från Statens konstråd.

ANNONS