Marcus Berggren när han genomförde en hyllad sågning av Sveriges musiker under P3 Guldgalan.
Marcus Berggren när han genomförde en hyllad sågning av Sveriges musiker under P3 Guldgalan. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hemmaplan för Berggren när Raw kommer till Göteborg

För första gången på fem år åker standupklubben Raw ut på Sverigeturné. På lördag kommer komikergänget till Trädgårn och Göteborg.
– Nu förväntar sig folk en jävla pangshow, säger Marcus Berggren, som uppträder under kvällen.

ANNONS
|

Tillsammans med sin parhäst Carl Stanley gör Marcus Berggren både humorpoden Tombola Podcast och SVT-serien Motorcykelkriget. På lördag uppträder de båda på Trädgårn tillsammans med Messiah Hallberg och Petrina Solange i Mårten Anderssons standupprojekt Raw.

Marcus Berggren berättar att upplägget för showen kommer att vara en aning oortodoxt. Den kommer nämligen att hållas två gånger under samma kväll.

– Det är en tidig show och sen ytterligare en senare på kvällen, säger Marcus Berggren.

LÄS MER:Succé-komikern Marcus Berggren gör humorserie om småkorkat mc-gäng

Har du haft ett sånt upplägg tidigare?

– Jo, men någon gång har jag det. På en pizzeria i Eslöv. Men det här är inte riktigt samma sak.

ANNONS

Jag kan tänka mig det. Men vad skulle du säga är skillnaden?

– Skillnaden är att folk bryr sig nu. De har engagerat sig känslomässigt. Då var man tvungen att kriga mot ett enormt ointresse. Nu förväntar sig folk en jävla pangshow. Och vi måste också ge dem det.

Som att jämföra ett träningspass med derby på Ullevi

Marcus Berggren förklarar att pressen är stor men att han inte är orolig för att de ska misslyckas. Gruppen han uppträder med menar han nämligen "förenas i att de alla håller en svinhög nivå".

– Det är ett riktigt jävla bra gäng. Jag är faktiskt sugen själv. För man träffas mest i sunkiga ölkällare. Det är inte ofta man ser den riktiga showen.

Är det alltså en stor skillnad?

– Ja, det är en jävla skillnad. Det är det vi försöker få folk att förstå. I en ölkällare prövar man nytt material och ser vad som funkar och inte. Det är som att se sitt fotbollslag träna. Det är inte en full show. Det är inte korv, dricka och bengaler.

Men på Trädgårn blir det alltså korv, dricka och bengaler?

– Javisst. Det här är som ett derby på Ullevi.

Enda komikern i Sverige med körkort

Efter de två föreställningarna i Göteborg går turnén vidare till bland annat Gävle, Örebro och Luleå. Markus Berggren ska vara med på delar av turnén.

ANNONS

Hur känns det?

– Det blir första gången som jag hakar på såhär så jag vet inte riktigt hur det är. Men det är ju väldigt roligt att vara ett gäng som åker runt i bil. Sen har jag upptäckt att jag verkar vara den enda i hela Humorsverige som faktiskt har körkort. Och det är inte alltid så gött att köra från Varberg till Stockholm mitt i natten, när alla bara "det är lugnt vi är vakna med dig" och sen ligger och sover.

Förresten, det finns en sak till jag har funderat på. Du håller på med en mängd projekt, men på Wikipedia, och även i promon för den här showen, står det fortfarande att du är känd för att du för två år sedan skrev en viral krönika om Way out West. Hur känns det egentligen?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Det var väl min one hit wonder. Det är bättre att ha den än att inte ha den. Men det är ju också ganska osexigt att turnera runt på en krönika; "Om ni tyckte om hans krönika – kommer ni att älska hans krogshow."

Fakta: Raw på turné

Tid: 18.00-19.30 och 21.00-23.00 på lördagen 13/8.

Plats: Restaurang Trädgårn, Göteborg.

På scen: Messiah Hallberg, Petrina Solange, Carl Stanley, Marcus Berggren och Mårten Andersson.

RAW comedy club grundades av Mårten Andersson 2004. Sverigeturnén blir klubbens första på fem år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS