HD har sagt sitt – striden om Nefertiti är avgjord

Den gamla jazzföreningen Nefertiti förlorar rätten till sitt namn. Därmed kan de nya ägarna fortsätta kalla sig Nefertiti. Detta efter att HD på fredagen satte ner foten.
– Det är dags att plocka fram champagnen, säger Nefertitis ägare Mattias Lundin.

ANNONS
|

Vad Högsta Domstolen mer exakt gjorde på fredagen var alltså att neka jazzföreningen prövningstillstånd. Därmed står Patent- och marknadsöverdomstolens utslag från i december förra året fast. Vilket i sin tur bara befäste en tidigare dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Detta betyder att Mattias Lundin och Louise Hansson, som tog över den legendariska källarlokalen på Hvitfeldtsplatsen för snart fyra år sedan, har bättre rätt till namnet ”Nefertiti” än vad den gamla jazzföreningen som tidigare drev lokalen har. Ett besked som de ”nya” ägarna tog emot med stor lättnad

– Det är dags att plocka fram champagnen! Eller det hade varit dags att plocka fram den om jag inte låg hemma och var sjuk. Men dagens besked från HD gör att jag mår betydligt bättre, säger Mattias Ludin.

ANNONS

PRV har sista ordet i namnstriden om Nefertiti

Det har varit en lång resa för Mattias Lundin och Louise Hansson. När de tog över Nefertiti i juni 2020 var de betydligt fler delägare. Men ju mer infekterad namnstriden med jazzföreningen har blivit, desto färre ägare har hållit ut. Och ju högre har deras advokatkostnader blivit.

Enligt Mattias Lundin ligger de ute med närmare 1,5 miljoner kronor efter rättegångarna, en nota som enligt Patent- och marknadsöverdomstolens dom nu ska betalas av jazzföreningen.

– Vi får väl se hur det landar. Jag hoppas att föreningen har råd att betala oss. Hade vi förlorat skulle ju vi ha varit skyldiga att ersätta deras kostnader, säger Mattias Lundin som också påpekar att namnfrågan nu må vara utredd rent juridiskt, men att det ännu återstår ett yttrande från PRV.

– Jazzföreningen kan alltså inte driva målet vidare, men rent formellt måste PRV yttra sig en sista gång innan ärendet är helt avgjort.

Det var på fredagen oklart när PRV kommer med sitt yttrande i frågan kring Nefertiti, men GP har tidigare fått besked av PRV:s jurist att man i princip alltid följer domstolens riktlinjer. Att PRV:s beslut i den här typen av ärenden handlar om ren formalia.

FOTNOT: GP har haft kort mejlkontakt med jazzföreningens ordförande Lars Lidaräng. Han är fortfarande av åsikten att föreningen har bättre rätt till namnet ”Nefertiti”.

ANNONS

Nefertiti

  • Jazzklubben Nefertiti har funnits i källaren till Gamla latins stenhus på Hvitfeldtsplatsen sedan 1978, då man tog över lokalerna efter Jazz Artdur.
  • I april 2020 ansökte aktiebolaget Nefertiti – som formellt har drivit klubben, baren och restaurangen som ett dotterbolag till den ideella jazzföreningen Nefertiti – om konkurs.
  • Bolaget Ink Productions AB tog över verksamheten i juni samma år. Jazzföreningen Nefertiti ansåg sig dock fortfarande ha rätt till namnet Nefertiti, medan de nya ägarna menade att namnet följde med bolaget och tillhörde lokalen.
  • Namntvisten är nu avgjord hos Patent- och marknadsöverdomstolen som menar att de nya ägarna har bättre rätt till namnet ”Nefertiti”.
  • Rent formellt måste även PRV fatta ett beslut i ärendet.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Nefertiti – legendariska jazzklubben som sprack

LÄS MER:Nya ägarna vann– de har rätt till namnet Nefertiti

LÄS MER:Nu ska den segslitna tvisten om Nefertiti avgöras

LÄS MER:Namnstriden om Nefertiti – så går kampen vidare

LÄS MER:Nytt kök och ny inriktning – så blir ”nya” Nefertiti

LÄS MER:Trots namnstriden: nu öppnar Nefertiti sin sommarterrass

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS