Nya ägarna vann– de har rätt till namnet Nefertiti

Jazzföreningen måste byta namn. Enligt Patent- och marknadsöverdomstolen har de nya ägarna bättre rätt till namnet Nefertiti.
– Det känns otroligt skönt, säger Mattias Lundin som driver Nefertiti.

ANNONS
|

Det har varit en lång, infekterad och segdragen namnstrid. Men på torsdagen satte Patent- och marknadsöverdomstolen, en del av Svea hovrätt, ner foten och slog fast att de nya ägarna till den gamla jazzklubben Nefertiti också äger rätt till namnet. Därmed måste jazzföreningen Nefertiti se sig om efter ett annat namn.

– Det känns otroligt skönt i dag. Jag hoppas att vi kan sätta punkt för den juridiska tvisten nu, säger Mattias Lundin som driver Nefertiti tillsammans med Louise Hansson.

De tog över den legendariska källarlokalen på Hvitfeldtsplatsen efter att jazzföreningen Nefertiti hade satte sitt eget aktiebolag i konkurs under pandemivåren 2020. Nästan lika länge har föreningen och de nya ägarna tvistat om rätten till namnet Nefertiti.

ANNONS

Enligt såväl Mattias Lundin och Louise Hansson som konkursförvaltaren var det självklart att namnet ”Nefertiti” ingick i köpet. Inte minst signalerade en prislapp på runt 1 miljon kronor att så var fallet. Men för den anrika jazzföreningen var det lika givet att det enbart var lokalen och dess inkråm som hade sålts, inte rätten till själva namnet Nefertiti.

Målet kan överklagas till Högsta domstolen

Då de nya ägarna genom konkursförvaltarens försorg var först med att ansöka hos Patent- och registreringsverket (PRV) om rätten till namnet, har det legat på jazzföreningen att bevisa att den har bättre rätt till namnet än vad de nya ägarna har. Det har föreningen misslyckats med i både Patent- och marknadsdomstolen och nu i den högre instansen, Patent- och marknadsöverdomstolen.

Föreningen har dock möjlighet att överklaga torsdagens dom till Högsta domstolen, för ett sista och slutligt avgörande. Då börjar allt om igen.

– Så kan det bli, och då tar det väl ännu ett par år innan allt är klart. Men vi är trots allt väldigt nöjda med att Patent- och marknadsöverdomstolen gick på vår linje. Vi har all anledning att fira idag, säger Mattias Lundin.

Enligt dagens utslag förlorar inte bara jazzföreningen Nefertiti rätten till sitt namn, föreningen ska också betala Mattias Lundins och Louise Hanssons rättegångskostnader på närmare 400 000 kronor. Efter den tidigare domen mot jazzföreningen i tingsrätten släpar en juridisk skuld till de nya ägarna på ytterligare drygt 700 000 kronor.

ANNONS

FOTNOT: GP söker jazzföreningen ordförande för en kommentar.

Konflikten i korthet

1978 – Föreningen Jazz i Göteborg tar över jazzklubben Artdur på Hvitfeldtsplatsen och döper om klubben till Nefertiti. Fyra år senare (1982) bildar föreningen även aktiebolaget ”Jazzklubben Nefertiti AB” med uppgift att driva restaurangen, dra in pengar till verksamheten och sedermera anordna nattklubbar.

2007 – Föreningen jazz i Göteborg byter namn till Jazzföreningen Nefertiti.

April 2020 – Jazzföreningen Nefertiti begär sitt eget dotterbolag Jazzklubben Nefertiti AB i konkurs. Pandemin gör det omöjligt att driva verksamheten vidare. Konkursboet köps upp av ett nytt företag.

Juni 2020 – För de nya ägarnas räkning kontaktar konkursförvaltaren Patent- och registreringsverket för registrera varumärket Nefertiti. Det leder till att Jazzföreningen stämmer de nya ägarna för att själva få rätt till namnet Nefertiti.

9-11 maj 2022 – Förhandlingar i Patent- och marknadsdomstolen om vem som har bäst rätt till namnet Nefertiti – Jazzföreningen eller de nya ägarna till lokalen på Hvitfeldtsplatsen.

21 december 2023 – Patent- och marknadsdomstolen avslår Jazzföreningens överklagan och menar att de nya ägarna äger rätt till namnet Nefertiti, inte den gamla föreningen.

Fler texter om Nefertiti:

LÄS MER:Nefertiti – legendariska jazzklubben som sprack

LÄS MER:Nu ska den segslitna tvisten om Nefertiti avgöras

LÄS MER:Röster om Nefertiti-konflikten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS