"Hasse" Alfredson fördes till sista vilan

I dag begravdes Hans "Hasse" Alfredson i Stockholm. Tommy Körberg och Svante Thuresson är några av de artister som hedrade den folkkäre mångsysslaren.

ANNONS
|

Hans "Hasse" Alfredson gick bort den 10 september, 86 år gammal. Under fredagen den 13 oktober - samma dag som parhästen Tage Danielsson avled 1985 - begravdes denälskade författaren, komikern och filmaren med en ceremoni i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården i södra Stockholm.

– Sista åren blev stillsamma för Hans. Minnet av Hans lever kvar i er alla, saofficianten Pia Kristoffersson under ceremonin, enligt Expressen.

I fokus stod Hans Alfredssons texter och musik, och Peter Dalle läste upp dikten "Att låsa och fara".

–Det var väldigt jobbigt. Jag är glad att jag kom igenom det. Men det blev en fin stund ändå, säger en tagen Peter Dalle efteråt till TT.

ANNONS

"En stor bit av Sverige har ramlat bort"

Kapellet fylldes av vänner och bekanta till Alfredsson. Vid 10-snåret började gästerna anlända.tillHeliga korsets kapell.

– Jag är sorgsen. Jag tycker det är lite märkligt. Halva mitt liv av glädje går i graven. Det finns ingen och kommer aldrig finnas någon som Hasse och Tage. En stor bit av Sverige har ramlat bort, säger Claire Wikholm innan hon går in till ceremonin till Aftonbladet.

LÄS MER:Hans "Hasse" Alfredsons liv i bilder

Under begravningen framförde bland annat Svante Thuresson, som ackompanjerades avJan Bergnér,, Monica Dominique,Tina Ahlin ochJan Allan. Tommy Körberg sjöng en av Alfredssons favoritlåtar - Cole Porters "True love".

– Det blev uppsluppet men ändå med ett allvar, och jag fick höra lite ord från Hasse som jag inte hört tidigare. Det var en livgivande begravning, faktiskt, måste jag säga. Jag känner mig ljusare i sinnet, säger Körberg till TT.

Avslutades med utomhussång

Kompositören Tina Ahlin, som också arbetat med Alfredson i flera olika sammanhang, var inblandad i planeringen av begravningen.

–Dels var vår önskan att göra en så vacker och värdig stund som möjligt för familjen, dels också att hylla och hedra Hasse. Sedan är det känslomässigt för en själv. Jag känner mig ganska tagen just nu, säger hon efteråt till TT.

ANNONS

Ceremonin avslutades med att sångarna och musikerna steg ut genom kapellporten sjungandes och spelandes "Hur glad får man va?", som Alfredson gjorde tillsammans med Ahlin och Dalle.

LÄS MER:HasseåTage kommer att leva för alltid

Just Heliga korsets kapell var där Hans Alfredson nära vän och parhäst Tage Danielsson begravdes i oktober 1985. Då höll Hans Alfredson tal vid kistan och sade bland annat:

"En gång när jag hade det svårt, när vi hade det svårt så var det du som höll oss uppe. Jag minns en gång i stugan när vi pratade om detta – att det är ens skyldighet att hålla glädjen levande. Det kan vara tungt, men man måste försöka. Om man ger upp och drunknar i sorgen så ökar man världens elände. Du gav aldrig upp ens i det sista."

Fakta: Hans Alfredson

Född i Malmö den 28 juni 1931.

  • Studerade i Lund, där han träffade Tage Danielsson som han sedan kom att samarbeta med fram till dennes död 1985.
  • Under 1960- och 1970-talet stod de två bakom en lång rad revyer, flera av dem mycket framgångsrika, där bland andra Gösta Ekman och Monica Zetterlund ofta medverkade.
  • Alfredson verkade även som regissör och manusförfattare, bland annat till filmerna "Att angöra en brygga" (1965), "Ägget är löst!" (1975) och "Den enfaldige mördaren" (1982).
  • Till hans litterära produktion räknas barnböckerna "Blommig falukorv och andra bitar för barn" (1965) och "Varför är det så ont om Q?" (1968). Senare kom verk som "En ond man" (1980), "En yxa i nacken" (1992) och "De döda kring Maria" (1999).
  • Hasse Alfredson avled den 10 september, 86 år gammal.
  • ANNONS