Sebastian Stan spelar Donald Trump som ung i svenske Ali Abbasis nya film ”The apprentice” som i vår tävlar om en Guldpalm i Cannes. Som Trumps advokat och mentor Roy Cohn (till vänster) syns Jeremy Strong – känd inte minst för sin insats som Kendall Roy i tv-succén ”Succession”.
Sebastian Stan spelar Donald Trump som ung i svenske Ali Abbasis nya film ”The apprentice” som i vår tävlar om en Guldpalm i Cannes. Som Trumps advokat och mentor Roy Cohn (till vänster) syns Jeremy Strong – känd inte minst för sin insats som Kendall Roy i tv-succén ”Succession”. Bild: Premier PR/pressbild

Här blir superhjälten en ung Donald Trump

Svenske Ali Abbasi skildrar i ”The apprentice” en ung Donald Trump och hans mentor: advokaten Roy Cohn. Dramat som tävlar om en Guldpalm i Cannes är redan en snackis. Som Trump syns Sebastian Stan, annars mest känd som superhjälte i Captain America-filmerna.

ANNONS

Under torsdagen släpptes listan med filmer som tävlar om en Guldpalm i Cannes på den prestigefyllda festivalen som i år äger rum 14 -25 maj.

Två svenska regissörer återfinns bland de tävlande: Ali Abbasi, med hyllade filmer som ”Gräns” (2018) och ”Holy Spider” bakom sig, och Magnus von Horn, född i Göteborg och uppvuxen i Kullavik i Kungsbacka kommun. Tidigare har han väckt uppmärksamhet för filmer som ”Efterskalv” och ”Sweat”. Nu tävlar han med ”Flickan med nålen”, ett drama om en änglamakerska i Köpenhamn på 1910-talet.

Ali Abbasis tävlingsbidrag ”The apprentice” (”Lärlingen”) har redan blivit en snackis, och uppmärksammas stort i världspressen. Dramat kretsar kring Donald Trump och de fastighetsaffärer han drog igång på 1970- och 80-talet i New York. Mannen som hjälpte honom på traven, och förblev hans mentor till sin död 1986, var den ökände advokaten och juristen Roy Cohn.

ANNONS

Från superhjälte till rollen som Donald Trump

I huvudrollen som Donald Trump syns något överraskande 41-årige Sebastian Stan, annars mest känd för sin insats som superhjälte. I ”Captain America” och ”Avengers”-filmerna – men även i Marvel-filmer som ”Black panther” – spelar han James Buchanan "Bucky" Barnes även känd som The winter soldier.

Han har även synts i tv-serier som ”Gossip girl” och ”Once upon a time” samt i det originella Oscarsbelönade konståkningsdramat ”I, Tonya”.

I ”The apprentice” intresserar sig regissören Ali Abbasi för den konservative advokaten Roy Cohn och hans påverkan på den unge Trump. Juristen spelas av Jeremy Strong – prisad inte minst för sin insats som Kendall Roy i den hyllade tv-serien ”Succession”.

För att tillskansa sig mer makt och inflytande ingår Trump en Faust-liknande pakt med sin advokat och senare mentor Roy Cohn. De utvecklar genom åren en komplex relation, och filmen lyfter fram de ambitioner, konfrontationer och händelser som lade grunden till Trumps karriär.

Roy Cohn starkt förknippad med McCarthyism

Cohn blev först känd under senator Joseph McCarthys era och förknippas med den aggressiva jakt på misstänkta kommunister som ägde rum i USA 1947-1957. Bland annat var Cohn en av åklagarna under rättegången mot kommunisterna Ethel och Julius Rosenberg 1951. Paret dömdes senare för spionage och avrättades.

ANNONS

2017 till 2021 var Donald Trump USA:s president, och han är en av de politiker i modern tid som allra starkast förmått piska upp motstridiga känslor hos väljarkåren.

77-åringen har nu åter siktet inställt på presidentposten i USA inför valet den 5 november.

LÄS MER:Ali Abbasis film om Trump tävlar i Cannes

LÄS MER:Barbie-regissören ska leda Cannes-juryn

LÄS MER:Filmstjärnan Isabelle Huppert personifierar den franska divan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS