Här anländer Springsteens band – men var är Bruce?

Steven Van Zandt talade länge med folk, signerade ryggar och fick komplimanger för sitt ungdomliga utseende. Men var är Bruce? GP träffade bandet tillsammans med fansen – en av dem har dansat med artisten två gånger på scen.

ANNONS
|

Att älska Bruce Springsteen ska inte bara vara trevligt. Detta vet Bitte Pettersson.

– Jag kan vara sjuk i två, tre månader efter att jag varit på en Bruce-konsert.

Pettersson, som lider av svår astma, har stått utanför hotellet Elite Plaza i fem timmar. Det hade hon absolut inte behövt. Fyrtiofem minuter innan Bruce Springsteens band anländer är nästan inga här.

Pettersson medger att hon varken har ätit eller druckit något sen i morse. Då intog hon endast en blyg skål med fil, och lite nedhackad banan.

– Banan står man sig på, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag åt faktiskt lite ostbågar också, vi köpte en stor påse kvällen innan, och jag var så jävla sugen. Så jag mår bra.

Detta är vad Bruce Springsteen gör med en människa: man börjar hävda att ostbågar är ett fullgott näringstillskott. Bitte Pettersson ska gå på alla tre konserterna i Göteborg, och har gått på ett oräkneligt antal under de senaste fyrtio åren. Inte utan besvär.

En gång i Stockholm var hon tvungen att köras in till akuten precis innan Springsteen gick på, för att få en rad tunga astmamediciner. Hon missade första timmen.

Under 2016 stod Pettersson längst fram på Ullevi. Efter ett par timmar ville sjukvårdarna ta bort henne. Men Bitte Pettersson vägrade.

– Jag hade väl kunnat dö, men det vore ett bra ställe att dö på. Eller, om jag hade dött hade jag visserligen inte kunnat se honom fler gånger, så det vore ju lite idiotiskt.

Bitte Pettersson har Bruce Springsteens autograf tatuerad på armen. Hennes kille hatar tatueringar, men det bryr sig inte Pettersson om.
Bitte Pettersson har Bruce Springsteens autograf tatuerad på armen. Hennes kille hatar tatueringar, men det bryr sig inte Pettersson om. Bild: Maria Steen

Detta år har Bitte Pettersson, till sin egen avsky, köpt tre sittplatsbiljetter.

– Det blir inte riktigt samma sak att sitta. Jag är också rädd för att jag inte ska kunna se tillräckligt, jag har börjat få gråstarr. Men hör gör jag ju.

ANNONS

Har dansat med Bruce Springsteen två gånger på scen

Runtomkring hotellets ingång har nu människor börjat samlas. En annan av de väntande är Anette Dahlin Johansson, som har varit ovanligt intim med Bruce Springsteen.

Hon har dansat med honom två gånger på scen. En gång i Göteborg, en gång i Sydafrika. På Ullevi pekade Springsteen först mot sina egna ögon med två fingrar, och sedan mot hennes när hon stod i publiken. Efter detta bjöd han upp henne.

– Jag förlängde konserten med två minuter, för att jag ville ta en selfie med honom.

Hur luktade han?

– Jag tänkte faktiskt inte så mycket på hur han luktade, säger Anette, som har varit på elva konserter med Springsteen i år.

Anette Dahlin Johansson med sin selfie.
Anette Dahlin Johansson med sin selfie. Bild: Maria Steen

Hur hinner du med att jobba?

– Jag har en väldigt förstående chef.

Till sist kliver bandet ut från ett par svarta bilar. Little Steven klär sig som en ökensultan. Han har mycket vita tänder, kutar på ett förföriskt vis. Hans skalle ser rund och dynamisk ut under bandanan. Någon skriker om och om igen:

– How do you look so young Little Steven?! Hur kan du se så ung ut? Du ser ut som om du är 27!

ANNONS
Steven Van Zandt får en fuktig kyss, och ser tankfull ut.
Steven Van Zandt får en fuktig kyss, och ser tankfull ut. Bild: Maria Steen

Jag frågar Van Zandt:

Var ska ni fira midsommar?

– No plans, säger han listigt.

Snart har hela bandet passerat förbi, men inte Bruce Springsteen. Till sist går en lång, robust man fram och meddelar vad alla befarar:

– Bruce will not come! He will not come.

Folk börjar sakta vandra iväg, med lösa och förvirrade steg. Bitte Pettersson tycks emellertid inte nedslagen.

– Det är väl ändå bättre att stå här än att, jag vet inte, gå runt och handla på stan.

Hon har fått sin jeansväst signerad av Little Steven. Snart ska hon gå och äta kinamat med en god vän.

– Min mamma är 91 och frågar mig ibland: varför ska du se den där gamla gubben igen? Men det finns ingenting som hjälper så mycket mot depression som Bruce.

LÄS MER:Bruce Springsteen redo att fira midsommarafton i Göteborg

LÄS MER:GP släpper unika poddar inför varje konsert på Ullevi 2023

LÄS MER:Eddie från Göteborg ser Bruce för hundrade gången

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS