Hans Wahlgren är död

Skådespelaren Hans Wahlgren har gått bort, 86 år gammal.

ANNONS
|

Hans Wahlgren, far till Pernilla Wahlgren, är död. Detta rapporterar Aftonbladet.

Wahlgren debuterade 1945 i kortfilmen ”Indianer och blekansikten”. Genombrottet kom emellertid i ”Raggarna” från 1959, där även Christina Schollin medverkade. Tre år senare skulle de två skådespelarna gifta sig, och sedan leva tillsammans livet ut.

Wahlgrens kulturgärning rymmer bland annat elva säsonger av Hasses revy i Göteborg. Han anlitades ofta för farser och komedier på Stockholms privatteatrar, bland annat ”Oh! Calcutta!”. Han har spelat i filmer som ”Skräcken har 1000 ögon” och ”Eva - Den utstötta”.

Wahlgren var även en mycket skicklig imitatör, och har bland annat iklätt sig rollen som Jarl Kulle, Claes Af Geijerstam och kung Carl XVI Gustaf.

ANNONS

Skådespelaren gifte sig, som tidigare nämnts, 1962 med Christina Schollin. Tillsammans har de fyra barn: brandmannen Peter Wahlgren, skådespelaren Niclas Wahlgren, artisten Pernilla Wahlgren och skådespelaren Linus Wahlgren.

Pernilla Wahlgren skriver följande på Instagram:

"Du har varit så så stark..! Det gör så fruktansvärt ont just nu, och sorgen är ofantligt - men när du tog ditt sista andetag så var det det lugnaste och vackraste vi har varit med om. Jag låg vid sida med huvudet mot ditt bröst precis som jag gjort så många gånger som liten..! Linus satt bredvid och höll din hand. Vi sjöng vaggvisorna du alltid sjungit för oss, och vi var hos dig hela tiden tills ditt sista andetag".

I Pernilla Wahlgrens kommentarsfält har en rad kollegor och vänner uttryckt sina kondoleanser:

Hanna Hedlund skriver:

"Finaste Hans. Nu fick himlen ytterligare en stjärna. Tacksam över att jag fick träffa honom, och ta del av hans underbara humor. Vilken själ. Vilken pappa, morfar, farfar och livskamrat till @christinaschollin ❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Tänker på er alla i närmsta familjen och Beklagar djupt sorgen, all kraft till er . Finns här❤️"

Michael Bindefeld kommenterar:

"Sorgligt. Och så ledsamt. Men så fint att ni fick en vacker sista tid tillsammans och att han fick se dig och Christian som äkta par och att du var med honom! Gråter och tänker på dig, @christinaschollin och hela familjen! Tusen kramar"

ANNONS

Barnbarnet Benjamin Ingrosso har skrivit låten ”Det stora röda huset” om Hans Wahlgren och Christina Schollin. Här framför han den för morföräldrarna:

Bianca Ingrosso skriver bland annat följande på Instagram:

"Och så kom även denna dagen. När den absolut bästa av oss somnade in. Med din dotter uppkrypandes bredvid dig i sängen trygg i din famn och din son sjungandes godnattvisan du nattat oss alla till genom åren. Alla vid din sida. Där kunde även du nu slumra in i ro.

Tänka sig att lilla jag fick underbara dig som morfar. Världens absolut snällaste morfar. Din godhet lyser genom dina ögon. Den tryggaste platsen på jorden, den var vid din sida. Så genomgod, närvarande, lekfull, varm och alltid glad. Den stoltaste morfar man kunde tänka sig. Så tack morfar"

Hans Wahlgren blev 86 år.

LÄS MER:Pirathajen simmade ut ur kvällens ”Masked singer”

LÄS MER:Då kommer "Wahlgrens värld" tillbaka

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS