Maria Näslund
Maria Näslund Bild: Robin Aron

GP:s Maria Näslund leder Augustpris-juryn

Arbetet med att välja ut de nominerade till nästa Augustpris är i full gång, i år med GP:s Maria Näslund som ordförande i den skönlitterära juryn.
– Det är ett hedersuppdrag och väldigt fint att få förtroendet. Sen är det oerhört tidskrävande också, så jag kan passa på att redan nu be om ursäkt till folk i min närhet, säger hon.

ANNONS

Litteraturkritikern, kåsören och krönikören Maria Näslund var redan förra året med och valde ut de nominerade i kategorin årets skönlitterära bok, där ”Jävla karlar” av Andrev Walden slutligen tilldelades det prestigefulla priset. Nu tar hon över ordförandeklubban i juryn.

– Det är ingen jättestor skillnad mer än att jag nu leder mötena, håller koll på hur vi ligger till och håller ordning i klassen. Annars är allt sig likt, vi läser och läser och diskuterar, säger Maria Näslund.

Bokförlagens första deadline för att lämna in anmälningar var den sista mars, och jurygrupperna är igång med läsningen. Antalet anmälda titlar varierar år för år, men brukar ligga på mellan 150 och 200 böcker per kategori.

ANNONS

– Det är fantastiskt när man börjar läsa en bok och snabbt känner att den har något. Sedan är nog det jag tycker är mest givande att diskutera läsningen i jurygruppen, men läsningen i sig är ju det man vill åt, säger Maria Näslund.

Augustpriset delas årligen ut i tre kategorier: för bästa skönlitterära bok, årets fackbok och årets bästa barn- och ungdomsbok. Varje kategori har en jury som har i uppdrag att nominera sex böcker.

– Man vet inte vad man letar efter förrän man har det framför sig och drabbas av det. Det är just den euforiska läsupplevelsen man vill åt, säger Maria Näslund.

Årets nomineringar avslöjas den 21 oktober och vinnarna tillkännages på galan den 25 november.

GP:s Stina Nylén är del av den jury som utser de nominerade till årets barn- och ungdomsbok.

Läs mer från Maria Näslund:

LÄS MER:Recension: Deckare och kriminalromaner i påsk

LÄS MER:Göteborgska cyklister klarar alla uppförsbackar

LÄS MER:Recension: ”Treblinka Comedy Club” av Åke Edwardson

LÄS MER:Recension: Fyra deckare att smygstarta sommaren med

LÄS MER:Fotboll och kultur hör ihop i Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS