Göteborgsoperan investerar i nytt system – beräknas kosta omkring 100 miljoner

Det har gått 30 år sedan sedan Göteborgsoperan invigdes. Sedan dess har det gått från att vara ett operahus i toppmodernt skick till ett med stort behov av förnyelse och förbättring.
Nu har Västra Götalands regionens ägarutskott föreslagit att Regionstyrelsen godkänner ett nytt teatersystem för operan.

ANNONS
LocationGöteborg||

Digitala styrsystem och delar av scenmaskineriet är exempel på det som Göteborgsoperan nu vill förnya. Det finns inte längre reservdelar tillgängliga och support saknas till de olika systemen.

– Det är egentligen hela salongsupplevelsen kan man säga, och det är ju något vi diskuterat länge, att vi ser att det behövs förnyas, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan.

Risk att föreställningar ställs in

Det som med andra ord var toppmodernt för 30 år sedan är så gammalt att föreställningar idag kan riskeras att ställas in om det inte blir utbytt.

– Det är helt livsnödvändigt om vi ska kunna fortsätta, det är stor ekonomisk risk om vi tvingas ställa in föreställningar, så jag är jätteglad att våra ägare fortsätter satsa på vår verksamhet och månar om institutionerna, säger Christina Björklund.

ANNONS

Upphandling om priset

Prislappen för det nya systemet beräknas, enligt ett styrelseprotokoll, uppgå till drygt 100 miljoner kronor och upphandling kommer att förberedas under 2023. Och det är med hänvisning till det som Christina Björklund inte kan bekräfta summan.

– Det är klart att det är mycket pengar det handlar om men jag kan inte bekräfta en summa då en upphandling ska ske och vi vet först efter det exakt vad det kommer kosta.

Vad kommer den största skillnaden för besökarna att bli?

– Först och främst att vi kan fortsätta ha föreställningar som våra besökare kan uppleva, men sen också att vi på ett mycket enklare sätt kan möta den digitala utvecklingen och vår publiks förväntningar.

Det formella beslutet fattas av Regionstyrelsen den 21 november och enligt Björklund ska arbetet med att byta ut systemet starta inom fyra år.

LÄS MER:Göteborgsoperan kritiseras för bristande säkerhet

LÄS MER:Recension: ”Wicked” på Göteborgsoperan

LÄS MER:”Mytomania” missade det intressanta i Macchiarini-fallet

LÄS MER:Musikalikonen Stephen Schwartz imponeras av Göteborgsoperans version av ”Wicked”

ANNONS