Göteborgskravallerna blir pjäs på Göteborgs Stadsteater

Göteborgskravallerna omvandlas till pjäs på Stadsteatern. Dramatiker är Jerker Beckman och inför pjäsen bjuder teatern in allmänheten för att hämta in erfarenheter och tankar.
– Vi vill få fram fler röster, fler bilder av vad som hände, säger Linda Zachrison, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater.

ANNONS
|

Snart har det gått 25 år sedan EU-toppmötet i Göteborg som samlade stats- och regeringschefer. Dagen innan anlände även USA:s dåvarande president George W Bush. Flera stora fredliga demonstrationer genomfördes men också våldsamma sammandrabbningar som skakade Sverige och uppmärksammades globalt. Vissa demonstrationer urartade i regelrätta gatustrider där både demonstranter och poliser skadades.

– Världspolitiken utspelade sig här i vårt lilla Göteborg och globala spänningar tog plats på ett konkret sätt som vi inte hade varit med om tidigare, säger Linda Zachrison, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater, och fortsätter:

– Vi blev en spelplats för krafter som var mycket större än vad vi hade kontroll över.

ANNONS

Händelserna 14-16 juni 2001 blir nu pjäs på Stadsteatern. Bakom idén står dramatikern Jerker Beckman, känd för samhällskommenterande pjäser som ”Den stora branden” (2018) om branden i Västmanland 2014 och ”Här kommer framtiden ” (2022) om företaget Asea och dess påverkan på Sverige och svenskarna. Båda verken bygger på omfattande research och intervjuer, vilket kommer att bli metoden också här.

– Vi har följt Jerkers arbeten och sett att han har förmåga att ta in ett stort material och omvandla det till berättelser för scenen, säger Linda Zachrison.

Teatern vill ”öppna ridån” inför medborgarna

Som ett led i processen bjuder teatern in till olika träffar. 21 maj blir första tillfället, och då välkomnas allmänheten att dela med sig av erfarenheter, minnen och tankar från Göteborgskravallerna. Även Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare vid Göteborgs universitet, kommer att vara på plats och förmedla sina minnesbilder av händelserna.

– Vi vill öppna ridån inför medborgarna i den här processen, förklarar Linda Zachrison.

Hon pekar på medielogiken, med fokus på konfrontation och klick, där de mest dramatiska berättelserna prioriteras för största möjliga effekt.

– Där kan finnas andra, mer bortglömda berättelser, som behöver lyftas upp igen.

Tiden som förflutit är en annan intressant aspekt, menar hon.

– Berättelsen kommer att bygga på olika vittnesmål och perspektiv, och för somliga kan ju perspektiv och attityder förändras på 25 år. Så vi kommer inte bara att utgå från protokoll eller försöka skapa den ”sanna berättelsen”. Det blir fiktion utifrån verkliga händelser – och exakt hur Jerker Beckman kommer att filtrera materialet vet vi inte.

ANNONS

Personligen var Linda Zachrison inte i stan under Göteborgskravallerna, men har fått händelserna återberättade för sig av sin mamma som deltog i de fredliga demonstrationstågen.

– Efteråt var hon förtvivlad över hur bevakningen var, och hur historien blev. Det var som att alla de fredliga demonstrationerna och kraften i dem togs över av våldet.

Pjäsen, med arbetsnamnet ”Göteborgskravallerna”, väntas få premiär på Göteborgs stadsteater våren 2026.

LÄS MER:Göteborg 2001 var mer än kravaller, skott och gatstenar

LÄS MER:”Den store Gatsby” till Göteborgs stadsteater

LÄS MER:Linda Zachrison skruvar upp känsloläget på Göteborgs stadsteater

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS