Göteborgarna njöt av solsken, bio och kvällsöppna krogar

Sommarens första dag och göteborgarna kunde fira att restriktionerna lättats en smula. Biograferna öppnade och på uteserveringar och krogar skulle inte målsnöret dras förrän 22:30.
– I dag är en gamechanger, säger Jonas Stenberg vd på Ess Group som står bakom bland annat Hotell Bellora och Pigalle.

ANNONS
|

Återöppnade biografer och krogar som får hålla upp till 22.30. På tisdagen tog Sverige och Göteborg ett första steg mot en mer normal tillvaro i skuggan av den segdragna pandemin.

Paradoxalt nog tycktes det bli lugnare på krogstråken när luckan att hinna träffa kompisarna och få något att äta och dricka vidgades en smula.

– Vi bor precis runt hörnet så vi ramlar ofta ner här. Det känns faktiskt som att det är mindre hetsigt i kväll, lite mer avslappnat nu när folk har lite mer tid på sig att komma ut, säger Thomas Samuelsson som delar bord med hustrun Karin Edholm.

ANNONS

– Detta är som vår trädgård och vi har ju sett att det blivit mycket knôtt med köer och folk som var stressade. Det är bättre såhär, menar hon.

Hoppas på storbildsskärmar under EM

Lite längre ned på gatan njuter en trio studenter av kvällssolen som letar sig ned mellan hustaken.

– Vi tänkte inte så mycket på vilken dag det är utan ville bara koppla av lite, passa på att ses i solen innan det är dags att gå hem och fortsätta plugga.

– Vi kan nog inte vara ute så länge trots allt , det är tenta på fredag, säger Linda Holmgren-Faghigi som är ute på Tredje Långgatan efter en lång dags studerande tillsammans med Sofia Sjulin och Carolina Rönnewall som alla läser till civilingenjör.

På Andra långgatan pågår en uppsluppen återförening med kompisar som säsongsjobbat i norska Hemsedal under vintern. Siktet är inställt på att vara ute till stängningsdags.

– I Norge har allt varit nedstängt, så det är otroligt skönt att kunna komma ut såhär igen, säger Klara Häggblom.

Och nu håller man tummarna för mer kul framöver.

– Jag hoppas på storbildsskärmar så man kan kolla fotbolls-EM på stan, kanske till och med på Ullevi. Det hade varit gött, säger Petter Börlin.

ANNONS

Idrott i mer stillsam form fanns det plats för vid Boule bar i Rosenlund. Där sågs Hendrik Lund, Alexandra Bergqvist och Marcus Billow.

– Det är skönt med lättare restriktioner, både för att vi kan vara ute mer men framför allt för att det visar på att situationen har förbättrats och färre personer drabbas, säger Marcus Billow.

– Fram tills nu har det ju knappast lönat sig att gå ut för en afterwork när allt stänger så tidigt. Nu slipper vi stressa och kan ses lite längre.

Fullsatt i takbaren

På Taket kunde man till och med njuta lite kvällssol innan det var dags att stänga och det var fullt längs hela baren med utsikt över hamninloppet.

– Vi har varit mycket hemma, tidigare har man ju kunnat vara ute hela natten. Så nu hoppas vi verkligen att restriktionerna ska släppa mer och mer under sommaren så att man kan känna att det är okej att ha roligt igen, säger Cassandra Moustakas som är ute ihop med kompisarna Hanna Stockselius och Alice Hestner.

Biodags redan vid lunch

Tidigare på dagen var det många som sökte sig klippor och kaféer men trots sommarsolen ville inte stans mest hängivna cineaster vänta med att ge sig in i biomörkret. Redan vid lunch var det premiär, med maximalt 50 personer i salongen.

ANNONS

Utanför Biograf Bergakungen fylldes det sakta på med förväntansfulla bioälskare. Storfilmen ”Godzilla vs. Kong” var först ut. Patrik Bergsten, biografens mest hängivna stammis hängde på låset. I sju månader har han väntat.

LÄS MER:Recension: ”Godzilla vs Kong” i regi av Adam Wingard

Hur många filmer blir det i dag?

– Troligtvis fyra, och då är det ekonomin som begränsar det, men jag kommer nog vara här till stängning, säger Patrik Bergsten.

Päivi Korkka står även hon och tittar in genom biografens mörka rutor.

Vad har du saknat mest med att gå på bio?

– Känslan av magi som finns i biosalongen. Prasslet och folkvimlet. Den har man ju inte hemma, säger hon entusiastiskt.

12:15 öppnas dörrarna. Den röda mattan ner mot salongerna gav ett högtidligt välkomnande inne på biografen. Det både syns och känns att det är firande på gång.

Efter att ha pratat med biochefen och stått i kö en stund var det Patrik Bergstens tur att få sin biljett.

– Jag har saknat er, säger Patrik Bergsten till biopersonalen bakom disken när han kommer fram.

Men så plötsligt rusar han ut från biografen, fem minuter innan filmen ska börja. Han måste köpa ett nytt presentkort. 12:32 kommer han tillbaka med andan i halsen.

ANNONS

– Nu höll du på att missa alltihop, säger någon.

– Jaja precis! Jag kan alla reklamfilmerna utantill, säger Patrik Bergsten och ler. Han betalar, väljer sittplats och försvinner sedan i väg på den röda mattan.

LÄS MER:Här är filmerna som ska locka publik tillbaka till biograferna

För stadens krogar var det mer fokus på kvällen. Med de uppdaterade restriktionerna får man hålla öppet till 22.30 med alkoholservering fram till 22.00.

En utmaning för krögarna är nu att ställa om och hitta erfaren personal som kan börja jobba trots att schemat riskerar att bli ryckigt och osäkert.

– Många har gått till andra branscher, de jobbar med matleveranser eller på byggvaruhus, säger Lars-Erik ”Lalle” Morberg på Nordic Restaurant Group som står bakom Hard Rock Café, Joe Farellis och O'Learys.

Han håller också ett öga på spelschemat i det stundande Europamästerskapet i fotboll.

– Sverige har match som börjar 21 och är slut vid 23, så den får vi ju inga gäster på. Men de två andra matcherna i gruppspelet börjar 15 så det är positivt.

Även Jonas Stenberg på Ess Group med bland annat Hotell Bellora och Pigalle är förhoppningsfull inför sommarmånaderna.

– I dag är det en gamechanger för vår del. Känslan hos mig och hos personalen är att vi äntligen kan se framåt. Vi känner hopp precis som resten av samhället, säger han och kan dessutom redan nu planera för hösten.

ANNONS

– Sommaren blir ju lite av ett kosläpp för hotell och restaurang, även om förstås evenemangssommaren är lika vingklippt som i fjol. Men det är ett lovande bokningsläge för hösten, många företag vill nystarta med konferenser och kickoffs.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS