Skådespelaren Leslie Phillips blev 98 år gammal.
Skådespelaren Leslie Phillips blev 98 år gammal. Bild: Caroline Bonarde Ucci

Harry Potter-skådespelaren Leslie Phillips är död

Skådespelaren Leslie Phillips har gått bort, 98 år gammal. Phillips var bland annat känd från ”Carry on”-filmerna och gjorde rösten till ”Sorteringshatten” i filmerna om Harry Potter.

ANNONS
|

Skådespelaren dog fridfullt i sömnen under måndagen, rapporterar BBC. Han medverkade i över 200 filmer, tv- och radioshower under sin över 80 år långa karriär.

Redan på 1930-talet började Leslie Phillips dyka upp i filmer, men genombrottet kom i och med hans medverkan i fyra av de brittiska komedierna i ”Carry on”-serien, varav ”Carry on nurse” från 1959 var den första.

För yngre fans var han mer känd från filmerna om Harry Potter, där Phillips gjorde rösten till ”Sorteringshatten”, som sorterar in alla barn i de olika elevhemmen på Hogwarts.

Frun: ”Storartad underhållare”

Han är också känd för sin roll i BBC:s radioshow och sitcom ”The Navy lark” som sändes mellan 1959 och 1977. Han vann även en BAFTA för bästa biroll i den brittiska komedifilmen ”Venus” från 2006.

ANNONS

Hans fru Zara säger till The Sun:

– Jag har förlorat en underbar make och publiken har förlorat en storartad underhållare. Han var helt enkelt en nationalskatt. Folk älskade honom.

Leslie Phillips blev 98 år gammal.

LÄS MER:Harry Potter-karaktärens grav får vara kvar trots skyddad strand

LÄS MER:Harry Potter-skådespelaren Robbie Coltrane är död

LÄS MER:Ralph Fiennes tar JK Rowling i försvar efter hatstormen

LÄS MER:Alan Rickmans åsikter om Harry Potter-skådespelarna avslöjas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS