Ralph Fiennes tar JK Rowling i försvar efter hatstormen

Ralph Fiennes fördömer attackerna mot J.K Rowling, som kommit efter att författaren uttalat sig i frågor om könsidentitet och transrättigheter. Påhoppen hon utsatts för är ”vidriga” menar skådespelaren, som spelat Lord Voldemort i ”Harry Potter”-filmerna.

ANNONS
|

I en intervju i the New York Times diskuterar skådespelaren och regissören Ralph Fiennes sin insats i rollen som Lord Voldemort i ”Harry-Potter”-filmerna. När samtalet kommer in på författaren J.K Rowling som skapat bokserien får Fiennes nog.

– JK Rowling har skrivit ett antal fantastiska böcker som skänker kraft och styrka. Där ingenting tycks omöjligt, och där unga vuxna hittar sin identitet som människor. Det handlar om hur du kan utvecklas för att bli bättre, starkare och mer moraliskt medveten som individ. Den verbala misshandel som nu riktas mot henne är vidrig och skrämmande, säger han.

ANNONS

Bakgrunden är de uttalanden som J.K Rowling gjort om könsidentitet och lagstiftning som rör transpersoner. Sedan hon engagerat sig i transfrågor och uttryckt starka åsikter i sociala medier har hon beskyllts för transfobi. Bland annat har Rowling kritiserat en lag som skulle göra det lättare för transpersoner i Skottland att byta kön. Hon har också stöttat Maya Forstater, en skattespecialist som förlorade jobbet på grund av det som ansågs vara transfobiska tweets.

J.K Rowlings väg från hyllad till mordhotad

Den nu 57-åriga författaren J.K Rowling gick från ensamstående mamma till extremt framgångsrik och hyllad barnboksförfattare när böckerna om Harry Potter publicerades mellan 1997 och 2007. Böckerna har sålt i över 500 miljoner exemplar.

På senare år har hon hamnat i en märkbar backlash på grund av de åsikter hon haft i frågor om transsexuell identitet. Själv förnekar hon anklagelserna, och förklarar sig bland annat i en text på sin hemsida med att hon gjort sin research. Sedan hon 2020 publicerade en essä om könsidentitet har hon också utsatts för hat och dödshot, skriver tidningen The Guardian.

Ralph Fiennes dök först upp i rollen som Harry Potters nemesis Lord Voldemort i filmen ”Harry Potter och den flammande bägaren” 2005. I intervjun fortsätter han sitt försvar för J.K Rowlings:

ANNONS

– Jag kan förstå ståndpunkten att du kan vara arg på de uttalanden hon gjort om kvinnor. Men det är ingen vulgär, extremhöger-fascist vi pratar om. Det är bara en kvinna som säger: ”Jag är en kvinna, känner mig som en kvinna och måste få säga just det: att jag är en kvinna.” Jag förstår vad det är hon försöker uttrycka. Även om jag inte är en kvinna.

Av intervjun i the New York Times framgår att skådespelaren inte har mycket till övers för exkluderande kultur, s.k cancel culture.

– Rättmätig ilska är rättmätig, men ofta blir den en smula dum för den kan inte hantera gråskalan. Den typen av ilska saknar nyanser.

LÄS MER:Putin försvarar JK Rowling i tal om cancelkultur

LÄS MER:JK Rowling hotad för stöd till Salman Rushdie

LÄS MER:Recension: "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter" i regi av David Yates

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS